Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla öppnar Supercharger-laddare för elbilar av andra märken

Senare i år ska Tesla tillåta elbilar av andra märken att ladda vid de många laddstationer som märkets Supercharger-nätverk erbjuder.

Tesla-ägare och -förare har under många år haft en fördel, och har det fortfarande, gentemot ägare av elbilar av andra märken, och den fördelen är förstås det utbyggda snabbladdningsnätverk som består av fler än 2 500 laddstationer innehållandes över 25 000 laddpunkter (laddstolpar) runt om i världen.
I dagsläget kan inget annat nätverk matcha Tesla Supercharger, men det finns ett antal på gång, exempelvis Ionity som flera stora biltillverkare och -koncerner ligger bakom, så som BMW, Ford, Hyundai, Mercedes och Volkswagen. Ionity har i dag i Europa över 400 laddstationer med cirka 2 400 laddpunkter. Tesla Supercharger i Europa har över 600 laddstationer med över 6 000 laddpunkter.

Men framöver ska det bli lättare för elbilsägare av andra märken än Tesla att ladda sig fram genom tillvaron på vägarna, Tesla ska nämligen öppna upp sina Supercharger-stationer för andra märken med start i år. Det skriver Teslas vd Elon Musk i en tweet som svar till en annan Twitter-användare.

LÄS OCKSÅ: Första Tesla Supercharger-stationen har stängts

Skärmdump från Twitter. Klicka på bilden för att läsa hela konversationen.Skärmdump från Twitter. Klicka på bilden för att läsa hela konversationen.Skärmdump från Twitter. Klicka på bilden för att läsa hela konversationen.
Skärmdump från Twitter. Klicka på bilden för att läsa hela konversationen. Foto: Twitter

”Vi öppnar vår Supercharger-nätverk för andra elbilar detta år”, skriver han och förtydligar i ytterligare en tweet att över tid kommer detta att vara aktuellt i alla länder.

I Europa har vi CCS-kontaktstandarden som underlättar laddning av elbilar, men i exempelvis USA finns inte samma tydliga standard vilket gör att andra elbilar än Tesla kommer att tvingas använda någon form av adapter för att ha möjlighet till energipåfyllning på en Tesla Supercharger-station.