Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Connecticut State Police

Tesla på autopilot krockade med polisbil

Ägaren till en Tesla Model 3 hävdar att bilen var i autopilotläge när den krockade med en stillastående polisbil som hade saftblandaren påslagen. Polisen håller ändå föraren ansvarig.

Olyckan där en Tesla Model 3 körde in i en stillastående polisbil inträffade förra helgen i Norwalk, Connecticut, USA. Vid lunchtid stod en polisbil med påslagna varningsljus vid sidan av motorvägen. Polisen hade stannat för att hjälpa en bilägare som fått stopp på sin bil.

Men den Tesla Model 3 som kom körande "såg" aldrig polisbilen utan körde på den. Det är andra gången på ett år som en självkörande Tesla kört på ett räddningsfordon. Förra året körde en Tesla Model S på en stillastående brandbil. Undersökningen efter den olyckan visade att tekniken för självkörande bilar kan ha svårt att upptäcka stillastående fordon.

Foto: Connecticut State Police

Polisen håller föraren till Tesla Model 3-bilen ansvarig och menar att en bil alltid kräver full uppmärksamhet av föraren. Polisen har också meddelat att även om det finns bilar med teknik som kan assistera föraren så finns det ingen bil med ett system som är helt automatiserat, eller självkörande.

Foto: Connecticut State Police

Den Tesla Model 3 som körde på polisbilen var från 2018 och körde i det körfält där polisbilen stod parkerad. Efter kraschen fortsatte Tesla-bilen och den körde också på den bil polisen stannat för att hjälpa. Baksidan på polisbilen och fronten på Model 3-bilen fick kraftiga skador men ingen människa skadades.

Föraren till Tesla Model 3-bilen vittnade för polisen att autopiloten var påslagen och att han inte tittat framåt utan hade uppmärksamheten på sin hund som fanns i baksätet.