Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla planerar ny fabrik för Model Y

Nuvarande fabriken är snart så pass full att den nästan spricker i sömmarna. För att kunna komma igång med produktionen av nästa modell måste Tesla således slå upp en ny fabrik.

I Teslas nuvarande fabrik i kaliforniska Fremont råder det full aktivitet och snart ökar den till maxgränsen. I dagsläget byggs märkets båda modeller, Model S och Model X, i fabriken och inom kort, i juli är det sagt att produktionen ska påbörjas, byggs även instegsmodellen Model 3 där.

Enligt Elon Musk har man då nått upp till vad nuvarande fabriken maximalt klarar av.

– Det finns inget sätt att få plats med Model Y i Fremont, sa Elon Musk under Teslas årliga möte i Mountain View i tisdags.

– Det måste bli någon annanstans, sa han vidare utan att precisera mer.

Model Y, som enligt planen är tänkt att komma ut på marknaden under 2019, måste alltså tillverkas i en annan fabrik. Modellen i sig sägs vara en mindre crossover som enligt Musk förmodligen kommer att skapa ett större habegär än Model 3. Den ska ha Falcon Wing-dörrar precis som Model X men kommer i övrigt att påminna om Model 3. Bilden ovan är Teslas första teaser föreställande just Model Y.

Under tisdagens möte berättade Elon Musk också att hans företag kan komma att bygga så pass många Gigafactory-fabriker som tio till tolv stycken. Det är dubbelt så många som det pratades om för bara en dryg månad sedan. I dagsläget har de en i Nevada kallad Gigafactory 1 som, när den är helt färdig, kan ha kostat närmare 43 miljarder kronor.