Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Tesla

Tesla presenterar sin framtid – billigare modell kommer

Under gårdagen höll Tesla en presentation för investerare och avslöjade några detaljer om sin framtid. Förutom en ny fabrik i Mexiko berättades det om hur man ska ha halvera produktionskostnaden.

Mexiko kommer att bli hem åt nästa så kallade Gigafactory och där ska nästa generation Tesla-bil byggas. Det avslöjade Tesla i går vid sin investerardag under gårdagen som kulminerade i en tre timmar lång presentation. Mexikofabriken ska kosta omkring fem miljarder dollar, motsvarande drygt 50 miljarder kronor, att bygga och bli världens största elbilsfabrik.

Trots rykten om att de skulle göra det, så presenterade Tesla ingen ny modell under gårdagen. Elon Musk pratade däremot om att pickupen Cybertruck ska komma ut på vägarna i år och på en översiktsbild av det nuvarande modellutbudet kunde man se två övertäckta, kommande modeller. Den ena tros bli en mindre suv eller MPV och den andra en mindre modell, längst till höger på bilden. Den senare räknar man med ska kunna säljas i dubbelt så stora volymer som Model 3 och Model Y tillsammans. När den kommer är okänt.

Utan att berätta när nästa generation kommer pratade Elon Musk om hur produktionskostnaden ska halveras mot de nuvarande bilarna och att klimatpåverkan vid tillverkningen ska minskas med 40 procent. En ny elmotor som inte innehåller några sällsynta jordarter och 75 procent mindre kiselkarbid ska kosta endast 1 000 dollar att tillverka per enhet. Man kommer dessutom att slopa 12-voltssystemet till förmån för 48 volt.

Betydligt närmare i framtiden än så är en uppdaterad version av Model Y, internt kallad Juniper, som väntas sättas i produktion hösten 2024. Det handlar dels om mindre nyheter på in- och utsidan av bilen, men framför allt strukturella förändringar som gör den snabbare och billigare att tillverka.