Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022.
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Tesla rensar bort bilar med gratisladdning

Elbilstillverkaren Tesla var tidigt ute med att erbjuda gratis snabbladdning mot en engångskostnad. Nu vill man få bort bilar som laddar gratis med ett erbjudande som man hoppas ska locka till inbyten. 

El är dyrt. Inte bara i Sverige utan över hela världen har energipriserna generellt ökat kraftigt det senaste året. Kanske är det därför som Tesla nu hemma i USA erbjuder en extra bonus på 5 000 dollar, motsvarande cirka 52 000 kronor, till den som byter in sin gamla Model S eller Model X till en ny motsvarande modell. 

Haken är att inbytesbilen måste vara utrustad med ”Free Unlimited Supercharging”, alltså kostnadsfri snabbladdning i Teslas laddnätverk. Tesla slutade erbjuda den variant av obegränsad snabbladdning i Supercharger-nätverket som följde med bilen 2017, även efter ett ägarbyte.

Sedan dess, fram till 2020, fanns alternativet att köpa till fri snabbladdning, men bara så länge man själv stod som ägare till bilen. 

De bilar som berörs hör till den förra kategorin, de där snabbladdning är gratis fram till dess att bilen skrotas. Det framgår av ett mejl som skickats ut till ägare av de bilar som erbjudandet gäller och som citerats av sajten Electrek: 

”Som ägare av en tidig modell (S eller X) är du berättigad att byta ut din obegränsade gratis Supercharging mot ytterligare 5 000 dollar på ditt fordons inbytesvärde när du köper en ny Model S eller Model X.” 

När Tesla sedan säljer vidare de begagnade bilarna har de inte kvar den fria snabbladdningen, utan ägarna måste betala för elektronerna som vanligt. Erbjudandet gäller för närvarande i USA och Kanada.