Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla Roadster försenad igen – kommer tidigast 2023

För snart fyra år sedan presenterades nya Tesla Roadster, och det dröjer ytterligare ett bra tag innan den rullar ut på vägarna.

Det var i november 2017 som Tesla, parallellt med lastbilen Semi, presenterade nya generationen Roadster. De som tyckte att gamla Roadster var snabb (0-100 km/h på 3,9 sekunder, 3,7 i Sport-utförande) fick kvickt revidera uppfattningen om vad som är snabbt. Nya Roadster uppges göra 0-97 km/h (0-60 mph) på 1,9 sekunder och utrustad med det ”raket-paket” som Elon Musk har snackat om påstås sprinten gå på hysteriskt snabba 1,1 sekunder.
Nya Roadster är också något helt annat än gamla sett till räckvidden. Över 100 mil har Elon Musk twittrat om.

Nyligen har Elon Musk twittrar ännu lite mer om nya Roadster. Denna gång har bjudit på mindre roliga uppgifter i jämförelse med tidigare. Det rör sig om leveransdatum, någon gång i framtiden.

Foto: Tesla

När Roadster presenterades 2017 pratades det om 2020. ”Suck, tre år innan vi får se den på vägarna”, kraxade många då. Men 2020 blev snabbt 2021 och även 2022, alltså nästa år. Men det blir inget 2022.
Coronapandemi och brist på elektroniska komponenter har satt krokben för merparten av världens biltillverkare, så även Tesla.

https://twitter.com/elonmusk/status/1433115031940440065

Elon Musk skriver i sin tweet att 2021 har varit ett supergalet år med stora brister i materialleveranser, och att det inte skulle spela någon roll hur stort antalet produktnyheter är, ingen av dem skulle levereras.
Han avslutar med att om 2022 inte blir megadramatiskt så ska nya Roadster kunna levereras under 2023. Men branschen spår att komponentbristen kan bli mångårig, så vill det sig illa blir nya Roadster än mer försenad.

Teslas kommande pickup Cybertruck är även den försenad.Teslas kommande pickup Cybertruck är även den försenad.Teslas kommande pickup Cybertruck är även den försenad.
Teslas kommande pickup Cybertruck är även den försenad. Foto: Tesla

Elon Musk har tidigare varit tydlig med att Roadster inte är högt prioriterad hos Tesla, det finns andra produkter och annat som måste gå före, bland annat pickupen Cybertruck som även den har blivit ytterligare försenad.