Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla Roadster till Nürburgring nästa år – rekordförsök?

Nya, hysteriskt snabba Tesla Roadster ska smaka på asfalten hos en av världens mest berömda banor – Nürburgring – nästa år. Det konstaterar Elon Musk.

Det var i november 2017 som Tesla presenterade andra generationen Roadster. Modellen hamnade kvickt i rampljuset, inte för formerna som skiljer sig rejält från gamla Lotus-baserade Roadster (2008-2012) utan för att bilens specifikationer, sett till prestandan, är något i hästväg.

0-97 km/h (0-60 mph) på 1,9 sekunder, 0-160 km/h (0-100 mph) på 4,2 sekunder och över 402 km/h i toppfart. Dessutom ska nya Roadster vara paketerad med batterier som räcker till över 100 mils körning per laddning (dock inte när högerfoten är planterad i mattan).

Räkna med att Roadsters specifikationer, när den lanseras om ett till två år, är något annorlunda jämfört med de som presenterades för snart tre år sedan.Räkna med att Roadsters specifikationer, när den lanseras om ett till två år, är något annorlunda jämfört med de som presenterades för snart tre år sedan.Räkna med att Roadsters specifikationer, när den lanseras om ett till två år, är något annorlunda jämfört med de som presenterades för snart tre år sedan.
Räkna med att Roadsters specifikationer, när den lanseras om ett till två år, är något annorlunda jämfört med de som presenterades för snart tre år sedan. Foto: Tesla

Då sades det att nya Roadster ska komma ut på marknaden under 2020. Så blir det inte, året har bara några få månader kvar och det är väldigt tyst om Roadster. Men på en fråga till Elon Musk på Twitter – ”Kommer Roadster till Nürburgring under 2021?” – svarar Tesla-bossen kort och gott ”Ja”.

Nya Tesla Roadster är just en roadster.Nya Tesla Roadster är just en roadster.Nya Tesla Roadster är just en roadster.
Nya Tesla Roadster är just en roadster. Foto: Tesla

Vad besöket på Nürburgring innebär vet vi inte. Sannolikt handlar det om en fas i utvecklingen av bilen, men eventuellt också ett försök till att vara snabbast runt banan av alla gatlegala bilar (just nu har Lamborghini Aventador SVJ rekordet med 6 minuter, 44 sekunder och 97 hundradelar).

Det innebär sannolikt också att nya Roadster dyker upp på vägarna först under 2022. Musk har tidigare hintat om att modellen är försenad, inte minst då de har lanseringar framför sig som de anser är viktigare än Roadster.

Foto: Twitter

I fjol, både under september och oktober månad, befann sig Tesla på Nürburgring med Model S. Då rörde det sig om en kraftigt modifierad modellvariant med tre elmotorer, eller Plaid som Tesla kallar konfigurationen. Denna Model S P100D+ Plaid, som du ser i två olika utföranden i bildgallerierna nedan, uppgavs (av folk utanför banan som klockade manuellt) då ha slagit till med ett nytt rekord runt den berömda, tyska banan. Nu, ett år senare, har fortfarande ingen tid presenterats.

Tesla Model S extra allt. Eller Tesla Model S P100D+ Plaid som modellbeteckningen sa då.Tesla Model S extra allt. Eller Tesla Model S P100D+ Plaid som modellbeteckningen sa då.Tesla Model S extra allt. Eller Tesla Model S P100D+ Plaid som modellbeteckningen sa då.
Tesla Model S extra allt. Eller Tesla Model S P100D+ Plaid som modellbeteckningen sa då. Foto: CarPix

Nyligen kom ett rykte igång, den 22 september (i morgon) på evenemanget Battery Day kanske Plaid-versionen äntligen presenteras. Ryktet baseras på en bild som Elon Musk bifogade i en tweet för några veckor sedan. På bilden sågs en man med rutig kavaj. Musk kommenterade bilden med ”En dag kommer jag att bära denna utstyrsel”. Engelska ordet plaid betyder just (skotsk)rutigt tyg.