Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla Semi närmar sig lansering

Efter en rad förseningar ser Teslas elektriska lastbil Semi ut att närma sig lansering.

Det var i mitten av november 2017 som Tesla presenterade elektriska lastbilen Semi. Dock fick den inte stå främst i rampljuset eftersom Tesla samtidigt avtäckte nya generationen Roadster. Gemensamt för de båda fordonen är att de har dragits med förseningar och därmed ännu inte har lanserats, men näst på tur är lastbilen Semi. Den är nämligen tänkt att börja levereras mot slutet av 2021. Nya Roadster kommer inte förrän tidigast 2022.

Att Tesla Semi är på ingång ”inom kort” kan nedanstående film – som Tesla publicerade på sitt Twitter-konto i söndags – ses som ett eventuellt bevis på. I filmen får vi se Semi nästan ljudlöst svischa förbi på en testbana.

https://twitter.com/Tesla/status/1371125797671538688

Vid världspremiären 2017 sa Elon Musk att Tesla Semi ska börja tillverkas i slutet av 2019, men så blev det inte. Redan innan nämnda datum meddelade Musk att tillverkningsstarten är framflyttad till omkring slutet av 2020. Och som vi vet i dag blev det inte så heller. Senaste budet är att tillverkningen ska komma igång under 2021 för att kunna inleda leveranserna mot slutet av nuvarande år.

När Semi visades för första gången presenterades den tillsammans med imponerande specifikationer. Exempelvis annonserades en räckvidd på över 80 mil vid landsvägskörning och full last på 36 ton samt en accelerationstid för 0-97 km/h (0-60 mph) på 20 sekunder, även det vid full last.
Enligt Elon Musk har räckvidden förbättrats. I fjol menade han, utan att avslöja några detaljer, räckvidden är uppemot 97 mil per laddning. Enligt en del uppgifter har Tesla valt att placera batterier baserade på nya 4680-cellen i Semi, vilket låter fullt sannolikt och därmed en förklaring till den förlängda räckvidden.

En konkurrent till Tesla Semi, om än inte en direkt sådan, är svenska Einrides elektriska lastbil, som dessutom är förarlös. Elon Musk har till och med uttryckt sin beundran för Einride och deras projekt.