Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Semi officiell – snabb elektrisk lastbil med lång räckvidd

Teslas stora överraskning i dag var så klart nya Roadster, men den stora nyheten, som många gått och väntat på, är den elektriska lastbilen. Nu är den presenterad – här är Tesla Semi.

Den är något försenad på grund av Model 3-strulet, men nu är den officiellt avtäckt – Teslas elektriska lastbil Semi. Avtäckande ägde rum i natt svensk tid, samtidigt som Tesla drog skynket av nya generationen Roadster.

Tesla Semi är en utsläppsfri godstransport. Med hjälp från fyra elmotorer ska den kunna ta sig drygt 80 mil, enligt amerikanska EPA-körcykeln, per laddning. Räckvidden syftar på landsvägskörning och full last – 36 ton. 0-60 mph (0-97 km/h) går då på 20 sekunder vilket sägs vara snabbare än någon annan motsvarande dieseldriven lastbil. Utan last går 0-97 km/h på fem sekunder. Snabbt, men inte riktigt lika snabb som Volvo Lastvagnars ”The Iron Knight” som gör 0-100 km/h på 4,6 sekunder. Men jämförelsen haltar då Volvo-lastbilen är optimerad för just hastighetsrekord.

Enligt Tesla ska deras lastbil aldrig kunna vika sig som en fällkniv, ett beteende som annars är både farligt och tidsförödande för annan trafik. Fällknivseffekten undviks genom att bakhjulen är oberoende av varandra och kan fördela vridmomentet enligt en form av torque vectoring-princip.

Tesla Semi kommer att vara säker att framföra tack vare hjälp från Enhanced Autopilot, autobroms och filhållningsassistans. Driftsäker sägs den också vara, Tesla lovar nämligen att Semi kommer att hålla för 160 000 mil av transporter. Eller som Elon Musk ska ha uttryckt det: "Den kommer att hålla i 160 000 mil utan att gå sönder".

Med Tesla Semi hör också nya laddstationer, så kallade Megachargers. Dessa är kraftfullare än de Superchargers som finns i Teslas laddstationsnätverk i dag. Dessa Megachargers ska kunna ladda för 64 mils räckvidd på endast 30 minuter.