Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla ska tillverka bilar i Kina

Tesla bekräftar att de planerar att starta tillverkningen av bilar i Kina så snart som möjligt.

Tesla bekräftar för hemsidan engadget.com att de försöker att fastställa planer på att börja tillverka bilar i Kina så fort som möjligt, och att de hoppas på att planerna ska vara klara innan andra halvan av 2016.

Tesla sa redan under början av 2014 att de skulle börja tillverka bilar i Kina. Det har dock inte blivit av, då bilarna inte sålt lika bra där som de förväntade sig. Det verkar dock ha vänt, och nu säger Elon Musk att företaget ”går ganska bra” på den kinesiska marknaden, framför allt i Hong Kong, där man förra året lyckades sälja över två tusen bilar. Utöver det har man även nästan 2 000 laddare i landet, varav 340 stycken är snabbladdare. Nu siktar man på att fastställa tillverkningsplaner för den kinesiska marknaden innan halva året har passerat.

Anledningen att man vill börja tillverka bilarna för den kinesiska marknaden på plats är att man vill slippa de mycket höga importskatterna som finns i landet, som ligger på hela 25 procent. I nuläget bygger Tesla bilarna i Fremont, USA, och skickar sedan de färdiga bilarna till Kina. Detta leder till att bilarna blir drygt 300 000 kronor dyrare i Kina än i hemlandet USA.

Dessutom ser Tesla ytterligare försäljningsmöjligheter i Kina i framtiden då antalet elbilar registrerade i Hong Kong ökade med hela 270 procent mellan 2014 och 2015. Därför bekräftade Elon Musk att Tesla Model X kommer att komma till just Hong Kong under den andra halvan av året.