Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tesla slutar skicka med laddsladd – i alla fall i USA

Är laddkabel en essentiell utrustning när du köper en elbil? Nej, inte enligt Tesla. Nu ska man sluta med sladden i standardutrustningen, med anledningen att den används för lite. Vill du ändå ha sladden, ja då får du köpa till den.

Det är amerikanska elbilssajten Electrek som rapporterar om att Tesla beslutat sig för att sluta leverera sina bilar med en kabel för långsamladdning inkluderad, något som tidigare kommit med som standard. Anledningen ska vara att sladden sett väldigt begränsad användning.

– Användningsstatistiken var superlåg, så det verkade onödigt [att skicka med sladden], ska Elon Musk ha sagt i ett uttalande.

I stället ska nu de som anser sig behöva sladden få betala 275 dollar, motsvarande drygt 2 500 kronor. Reaktionerna från Tesla-entusiaster har dock inte låtit vänta på sig, och för att gjuta olja på vågorna har nu Tesla utlovat att sänka priset på sladden.

Beslutet påminner om det beslut Apple tog för några år sedan, att inte inkludera laddkabel till nya mobiltelefoner. Även då angavs slöseri – samt att många inte hade behov av en ny sladd – som orsaken bakom beslutet.

Det är i dag oklart om beslutet även omfattar den svenska marknaden. Laddkontaktstandarderna skiljer mellan USA och Europa, och den svenska hemsidan anger fortfarande att laddsladd medföljer vid leverans.

Laddar du på snabbladdare, så som Teslas Supercharger-nätverk, så behövs som regel ingen egen laddkabel.