Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022
2 AV 2

Tesla Supercharger i Europa firar tio år

Det har passerat tio år sedan Tesla öppnade första Supercharger-laddstationen på europeisk mark och i Sverige har nyligen tusende Supercharger-laddaren installerats och invigts.

”Tesla Motors presenterade i dag sitt efterlängtade europeiska Supercharger-nätverk, som strömförsörjer stationer över hela Norge som gör det möjligt för Model S-ägare att bekvämt resa gratis mellan städer längs vältrafikerade motorvägar i hela landet.”

Så inledde Tesla ett pressmeddelande som skickades ut den 29 december 2013. Det var alltså startskottet på vad som i dag är ett jättestort nätverk av laddare över europeiska kontinenten. Men det är enbart antalet laddplatser och laddare som har vuxit, Tesla har gjort detsamma genom att ta fram betydligt fler bilmodeller än Model S och leveransmässigt har det amerikanska bolaget vuxit från 22 477 bilar under 2013 till 1,31 miljoner bilar 2022.

40 Supercharger-laddare på stationen i Jönköping.40 Supercharger-laddare på stationen i Jönköping.40 Supercharger-laddare på stationen i Jönköping.
40 Supercharger-laddare på stationen i Jönköping. Foto: Tesla

Numera summerar Tesla laddnätverket i Europa med Afrika och Mellanöstern och får då ihop till över tusen Supercharger-laddplatser innehållandes cirka 12 000 Supercharger-laddare i 36 olika länder. Tillsammans laddar de närmare en miljon Tesla-bilar samt numera även till viss del elbilar av andra märken.

Under tioårsperioden har det hänt en hel del rent tekniskt. Max laddeffekt låg på 120 kilowatt (kW) när laddarna invigdes i Norge inför hösten 2013, sedan dess har både V3- och V4-laddarna introducerats där sistnämnda är så pass färsk att första stationen med just V4-laddare öppnade i Nederländerna för bara några månader sedan.
För tillfället stöder V4-laddarna ”bara” 250 kW laddeffekt men är förberedda för betydligt högre effekter samt nya funktioner som ämnas lanseras längre fram i tiden. En annan detalj som skiljer Supercharger V4 från tidigare generationer är den längre laddkabeln vilket underlättar laddning för bilägare av andra märken än Tesla.

Nyligen invigda Supercharger-stationen med 24 laddare på Väla Centrum i Helsingborg.Nyligen invigda Supercharger-stationen med 24 laddare på Väla Centrum i Helsingborg.Nyligen invigda Supercharger-stationen med 24 laddare på Väla Centrum i Helsingborg.
Nyligen invigda Supercharger-stationen med 24 laddare på Väla Centrum i Helsingborg. Foto: Tesla

Tusen Superchargers i Sverige

Måndagen den 17 juli nådde Tesla tusen Supercharger-laddare i Sverige efter att man invigt en ny station i anslutning till köpcentrumet Väla i Helsingborg. Stationen, som är den 74:e i Sverige, rymmer 24 laddare och är därmed en laddstation av det större slaget. Störst är dock stationerna i Mantorp och i Jönköping som vardera innehåller 40 laddare.

För att uppmärksamma Supercharger-nätverkets tioåriga utbredning i Europa ska Tesla hålla ett par hundra olika evenemang över kontinenten, även i Sverige. Tesla Electric Summer är namnet på firandet.