Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tesla Supercharger V3 i USA sägs få högre effekt på 324 kW

Det är ännu inte tid för nästa generation Tesla Supercharger-laddare, däremot finns det nu uppgifter som säger att dagens V3-laddare i Nordamerika ska få högre effekt.

Det var under 2019 som Tesla introducerade Supercharger V3-laddarna med effekt på uppemot 250 kW (kilowatt), en dryg fördubbling från V2-laddarnas 120 kW (som därefter har uppgraderats till 150 kW). Första V3-laddarna nådde Sverige i slutet av 2020.

Nu finns det uppgifter på Twitter, från vanligtvis välunderättade Sawyer Merritt, som säger att senare i år ska V3-ladddarna i Nordamerika, som i dag kan maxa 250 kW, uppgraderas till 324 kW. Exakt hur och varför uppgraderingen ska genomföras finns det inga uppgifter om, dock har Elon Musk tidigare annonserat om högre effekter. Den påstådda höjningen skulle kunna vara en förberedelse inför lanseringen av Cybertruck, som eventuellt äger rum nästa år, eller av lastbilen Semi.

https://twitter.com/SawyerMerritt/status/1485472611542790144

MISSA INTE: Så mycket kostar det att ladda elbilen 

En eventuell uppgradering av laddeffekten påverkar inte dagens Tesla-modeller då de, Long Range- och Performance-versionerna, maximalt kan hantera 250 kW medan andra modellversioner, exempelvis Standard Range, inte når högre än maximalt 170 kW.
Med tanke på dessa förutsättningar får vi sannolikt inte se motsvarande eventuella uppgradering i Europa, i alla fall inte inom den närmaste tiden. I dag är det 250 kW som gäller även för de europeiska V3-laddarna.

I Sverige finns i dag 57 stycken Tesla Supercharger-stationer sedan en med 20 laddstolpar i Söderhamn alldeles nyligen invigdes. Totalt finns det över 670 Tesla-laddstolpar runt om i landet varav en stor del av dem är av typen V3.

Sett till Europa finns det över 7 000 Supercharger-laddare fördelade över 730 laddstationer.