Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla vill frigöra sig från Panasonic genom att tillverka egna batterier

Elbilstillverkaren vill göra sig mer oberoende av andra leverantörer i framtiden. Av den anledningen tittar de nu på att tillverka batterier på egen hand.

Batteripaketen som sätts samman i Teslas Gigafactory-fabrik består av battericeller som levereras av Panasonic. Denna leveranskedja har under lång tid varit problematisk. Tesla har inte kunnat få det antal battericeller som de har önskat vilket har blivit en flaskhals (tidigare en av flera) i produktionen av elbilar och energilagringssystem.

För att bli kvitt sitt beroende av externa leverantörer undersöker Tesla nu möjligheten att utveckla och producera egna battericeller. Enligt amerikansk nyhetsmedia har Tesla inlett ett så kallat skunkworks-projekt vars medlemmar inte bara tittar på litiumjontekniken utan även hur tillverkningsprocesser ska gå till och med vilken utrustning.

Att förlita sig på en extern leverantör är en risk, att förlita sig på egen utveckling och produktion är en annan risk. Vilken risk som väger lättast återstår att se, men Tesla har en historik med högt risktagande som har slagit bakut och som sedan har resulterat i väldigt röda siffror i den ekonomiska resultatraden. Risktagandet har flera gånger även fallit väl ut, exempelvis modellen Model 3 som förvisso kom senare än beräknat.

Förmodligen gör inte Tesla sig av med Panasonic och eventuella andra batterileverantörer helt och hållet, om nu egen tillverkning skulle påbörjas. Tesla bygger just nu en Gigafactory-fabrik (nummer tre i ordningen) i Shanghai som så småningom kommer behöva stora volymer av batterier.

Bilderna i denna artikel visar Gigafactory 2, Teslas dotterbolags SolarCity-tillverkningsplats av solcellspaneler. Fabriken, som ligger i Buffalo i delstaten New York, drivs tillsammans med Panasonic.