Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Teslas nätverk av snabbladdare växer

Antalet laddare ökar, i Europa finns i dag totalt över 6 000 Supercharger-laddare på fler än 600 platser. Resan har varit lång men ändå relativt kort räknat i tid från den första laddaren som installerades i Norge 2013 då Model S gjorde sitt intåg i Europa.

Med det senaste årets utökade elektrifiering och bilförsäljning som lutar åt mer elektrifiering ligger det i tiden att underlätta för alla dessa bilägare som behöver ladda sina bilar. Infrastrukturen för att kunna snabbladda elbilar har stötts och blötts en hel del i samband med att de elektrifierade fordonen växer till antalet på våra vägar. Vi ser även bland övriga intressenter inom e-mobilitet att nätverket med snabbladdare håller på att byggas ut. Men det tar tid och kostar mycket pengar.

Tesla som är sin egen aktör har fortsatt utöka sitt eget nätverk och är nu uppe i 6 039 Supercharger-laddare på 601 platser runtom i Europa. Tesla finns för närvarande med sina laddare i 27 länder i Europa. I Sverige finns det i dag 488 laddare på 43 platser. I början fanns det i genomsnitt sju laddare per plats, i dag är snittet högre för att matcha den växande vagnparken. Rekordet i Europa har Nebbenes i Norge med 44 stycken laddare. Norge innehar topp tre vad det gäller antal laddare på samma plats.

Sedan december 2019 har antalet laddare ökat med ungefär 1 300 stycken och antalet platser har ökat med ungefär 100 stycken.

Här hemma i Sverige är det Tanum som står värd för flest antal laddare på samma plats, 24 stycken finns det där. Sen har vi några platser med 20 laddare vardera och sen är det ganska blandat på övriga platser.

Foto: Tesla