Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tillverkningen av Jaguar I-Pace har börjat

Den färdiga bilen har inte visats ännu – men de första europeiska kunderna ser ut att få hem el-suven redan i år.

Jaguar visade sitt I-Pace-koncept på motorsalongen i Los Angeles för mindre än ett år sedan. Konceptet var helt elektriskt, med en elmotor på vardera drivaxel. Tillsammans producerade de två elmotorerna 400 hästkrafter och 700 Nm i vridmoment. Litiumjonbatteriet på 90kWh skulle ge bilen en räckvidd på omkring 50 mil.

Formen hade enligt Jaguar själva inspirerats av konceptbilen C-X75 vilket innebar en tydligt sportig framtoning.

Vad drivlinan blir i den färdiga bilen eller hur den kommer att se ut återstår att se – men det vi nu vet är att den med stor sannolikhet kommer att börja säljas i Europa redan i år. Enligt tidningen Automotive News har produktionen redan startat.

I-Pace byggs hos Magna Steyr i Österrike, och enligt Magnas vd Karl-Friedrich Strache är det det faktum att Magnas ingenjörer varit involverade i projektet från start som gjort att tiden från ritbord till produktion kunnat kortats.

– We tried to include the right processes in the product early on. In other words, do the product design the right way from the start, säger Strache till Automotive News.

Helt färdiga Jaguar I-Pace väntas debutera på bilsalongen i Frankfurt i september, och hamna i de europeiska bilhallarna senare under året. Marknaden i USA får dock vänta. Troligtvis kommer I-Pace att börja säljas på andra sidan Atlanten först under andra halvan av 2018.