Toyota återkallar bränslecellsbilen Mirai

Alla exemplar av vätgasdrivna bränslecellsbilen Mirai återkallas av Toyota då ett mjukvarufel – som gör att spänningen kan överskrida satta gränsvärden – har hittats.

Toyota har världen över levererat 2 843 exemplar av modellen Mirai, bilar som nu återkallas sedan ett mjukvarufel upptäckts. Felet medför att den spänning som step up-konvertern efter bränslecellen levererar kan överstiga det maximala gränsvärdet (650 volt). Men det ska till alldeles särskilda omständigheter för att felet ska inträffa, nämligen att föraren ger full gas direkt efter att ha rullat i en nedförsbacke med farthållaren aktiverad.

Därför ombeds nu alla Toyota Mirai-ägare att uppsöka verkstad där en mjukvaruuppdatering görs. Åtgärden är kostnadsfri och beräknas ta en halvtimme.

Toyota lanserade Mirai (läs provkörning av den här) i hemlandet Japan i december 2014, därefter har den lanserats i USA och Europa samt ytterligare några marknader. Till Sverige kom den sommaren 2016 och här kostar den cirka 750 000 kronor, men Mirai kan även leasas för 10 000 kronor i månaden.

Kruxet med att ha en vätgasbil i Sverige är antalet vätgasmackar. Än så länge finns det endast fyra stycken – i Sandviken, Mariestad, Göteborg och på Arlanda. Senare i år ska en ny vätgasmack öppna i Malmö och ytterligare en i södra Stockholm.

Vill du fördjupa dig i tekniken i Mirai rekommenderar vi dig denna artikel.