Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Fine-Comfort Ride Concept – framtidens familjebuss

Det verkar inte finnas något stopp för hur många konceptbilar Toyota tänker visa upp på den stundande bilsalongen i Tokyo. Här är ännu en konceptbil, en vätgasdriven sådan.

Toyota har redan förhandsvisat en handfull konceptbilar som ska stå utställda på bilsalongen i Tokyo mellan den 25 oktober och den 5 november. Bland annat har Tj Cruiser, GR HV Sports Concept, Concept-i, Concept-i Ride och Concept-i Walk visats i förväg. Men tro nu inte att Toyota är nöjda där, absolut inte. Nu visar de upp ännu fler konceptfordon och ett av dessa är Fine-Comfort Ride Concept som vi ser på bilderna här.

Denna sexsitsiga framtids-MPV har en bränslecell som framställer elektricitet med hjälp av en kemisk process mellan vätgas och syre. Toyota Fine-Comfort Ride Concept är med andra ord en vätgasdriven bränslecellsbil, en teknik som Toyota har satsat hårt på under många år och inte är i närheten av att överge. Elektriciteten som genereras driver elmotorer som är monterade i hjulen. Om det rör sig om två eller fyra elmotorer får vi inte reda på. Tack vare drivlinans design med hjulmonterade motorer har hjulen kunnat placeras så långt ut i respektive hörn av konstruktionen som möjligt.

Med vätgastankarna fulla ska räckvidden enligt den japanska körcykeln JC08 ligga på 100 mil. Besöket vid en vätgasmack tar inte mer än tre minuter (det som tar tid med vätgasdrivna bilar i Sverige är att hitta en vätgasmack).

Toyota Fine-Comfort Ride Concept är 483 centimeter lång, bara två centimeter kortare än exempelvis en Volkswagen Sharan. Men Fine-Comfort Ride Concept är ändå betydligt rymligare interiört tack vare ett axelavstånd som mäter 345 centimeter, en dryg halvmeter mer än Sharans axelavstånd. Tacka de hjulmonterade elmotorerna för det.

Inte nog med att Fine-Comfort Ride Concept är rymlig inuti, den är dessutom väldigt flexibel samt tekniskt avancerad. Självklart har den ett autonomt körläge, det vill säga den är självkörande. Av den anledningen är de fyra ”kaptensstolarna” bland annat snurrbara i 360 grader så att de åkande kan umgås under färden. De två bakre passagerarna har inte samma flexibla möjligheter utan är förpassade till en fast soffa.

För att fördriva tiden kan förare och passagerare ägna sig åt informationsflöden av all möjlig sort som presenteras på bilens stora skärm framför de främre stolarna, i rattens skärm och på sidorutorna. Tekniken med att presentera information på rutorna har Toyota tidigare visat upp på bland annat konceptbilen DAR-V.

Toyota beskriver Fine-Comfort Ride Concepts utförande som diamantformad då den är bredast och högst på mitten och smalnar av ju längre bak man kommer. Det ska gynna kupéutrymmet och de aktiviteter som kan äga rum där.