Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Toyota: “För tidigt att enbart satsa på elbilar”

När andra märken tävlar om vem som kan producera flest elbilar på kortast tid väljer Toyota att gå emot strömmen.

Den japanska biltillverkaren fick nyligen, tillsammans med en rad andra märken, kritik för att man inte gör tillräckligt för att elektrifiera sin fordonsflotta. Kritik som tycks ha fallit för döva öron då Toyota kontrar med att hävda att andra varianter än rena elbilar också kommer att ha en roll att spela på den globala bilmarknaden även i framtiden.

Toyotas vagnpark över de kommande 30 åren kommer i stället innehålla en rad olika lösningar, snarare än att enbart fokusera på elbilar. En strategi som särskiljer från andra märken som exempelvis Volvo och Honda som tänker sig vara fullständigt elektrifierade till 2040.

Toyota-chefen: Elbilar är överreklamerade 

– Det är för tidigt att koncentrera sig på endast en lösning. Vi kommer erbjuda allt ifrån hybrider till vätgasdrivna bränslecellsbilar, allt för att ta reda på vad som slutligen blir den bästa lösningen, bekräftade Toyotas direktör Shigeki Terashi (bilden ovan) under ett årligt aktieägarmöte.

– Vissa personer älskar elbilar men andra ser inte den nuvarande tekniken som lättillgänglig. I slutändan handlar det om vad kunderna väljer, sade Masahiko Maede, utvecklingsansvarig på Toyota, under samma konferens.

LÄS MER: Toyota bZ4X Concept visar märkets elektriska framtid 

Logiken bakom strategin att lugna sig något med elbilarna sträcker sig dock förbi enbart prognoser om köpares eventuella efterfrågan. Enligt vissa studier kan materialen som behövs för att tillverka elbilar och batterier stå för en större mängd utsläpp än vad som kommer från bilar med avgasrör.

Toyota säger att man arbetar på att effektivisera sin produktionsprocess för att kunna sänka kostnaden för tillverkningen av elbilar och andra fordon i framtiden. När det kommer till att reducera koldioxidutsläpp menar Toyota att man ser till ett fordons hela livscykel, inklusive produktions-, bruks- och skrotningsutsläpp, och att elbilar inte nödvändigtvis är det självklara valet när man räknar på det viset.