Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota har nu sålt nio miljoner hybrider

Toyotas hybridförsäljning accelererar. Nio månader tog det att ta sig från åtta till nio miljoner sålda hybridbilar.

Det var under 1997 som Toyota lanserade första hybridmodellen. Någon supersuccé var det inte per omgående, det tog faktiskt hela tio år innan den japanska bilgiganten hade sålt en miljon exemplar av Prius. Men därefter har det försäljningen stegrat i allt snabbare takt och miljonstrecken har passerats i rasande fart.

I september 2009 passade man tvåmiljonersstrecket, i mars 2011 tre miljoner och i maj 2012 fyra miljoner. Knappt ett år senare, i april 2013, passerades fem miljoner och vid årsskiftet mellan 2013 och 2014 hade sex miljoner Toyota- och Lexus-hybrider sålts världen över. Den 30 september 2014 rullade hybrid nummer sju miljoner ut ur Toyotas fabrik och så sent som i juli 2015 passerades åttamiljonersstrecket.

Den 30 april 2016, nio månader efter förra miljonpasseringen, var det dags igen. Nio miljoner hybrider har Toyota sålt världen över de senaste 19 åren. Ingen annan biltillverkare är ens i närheten av sådana siffror.

Generation ett började säljas i Japan 1997.

Populäraste hybridmodellen i Toyotas modellprogram är inte helt otippat Prius, som nyligen kommit i en helt ny utgåva. Nästa fyra av nio miljoner är Prius.

Toyotas starkaste hybridmarknad är inte USA, som många kanske tror, utan det är i hemlandet Japan som man är starkast i genren. Fyra miljoner sålda hybridbilar i Japan sedan starten 1997. Lexus har för övrigt passerat miljonstrecket i år.

Toyota har räknat ut att deras hybridförsäljning innebär att världen har besparats 67 miljoner ton koldioxidutsläpp i jämförelse med om de nio miljoner sålda bilarna hade varit vanliga bensindrivna bilar i stället. I fråga om mängden bensin som har sparats handlar det tydligen om 25 miljoner kubikmeter, alltså 25 miljarder liter.