Toyota Hilux som vätgasbil med bränslecell
Bränslecellsbilen Mirai lånar ut sin teknik när Toyota konverterar pickupen Hilux för vätgasdrift. Nu byggs prototyper i Storbritannien.
Toyota fortsätter sitt arbete med att satsa brett mot minskad klimatpåverkan. Den japanska tillverkaren är en pionjär inom hybridteknik men har inte riktigt anammat rena elbilar – i dag har man bara en elbil på paletten: bZ4X.
2015 lanserade man sin först personbil med vätgasdriven bränslecellsteknik. Mirai, som modellen heter, är sedan 2020 inne på sin andra generation och nu har märkets brittiska division lyft ur dess teknik och monterat den i pickupen Hilux.
Prototyper har tagits fram tillsammans med Ricardo, ETL, D2H och Thatcham Research och det med finansiellt stöd från Storbritanniens regering med syfte att stödja utvecklingsprojekt som bidrar till nollutsläpp inom fordonsindustrin.
LÄS OCKSÅ: Motorn som bränner vätgas – nytt koncept från Toyota
Tio prototyper ska byggas under året och förväntad räckvidd för dessa blir drygt 60 mil. Beräknad tanktid är 4-5 minuter. Precis som i Mirai förvaras vätgasen i tre högtryckstankar men batteriet är placerat i den bakre delen av bilen, vilket möjliggör mer kupéutrymme. Såväl säkerhet, prestanda, funktionalitet och hållbarhet ska uppfylla de krav som ställs på en produktionsmodell.
Renault är en annan aktör som jobbar med att ta fram vätgasalternativ för transportsektorn. Hyvia, ett samarbete mellan Renault Group och Plug Power, siktar på att ha 30 procents marknadsandel av vätgasdrivna lätta transportbilar i Europa senast 2030. Centralt i satsningen står en konverterad version av skåpbilen Master.
Vätgasdrivna bränslecellsbilar är i princip elbilar men där ett stort batteripaket har ersatts av vätgastankar som kan fyllas upp på en station. I dag är det glest mellan tankställena men EU-parlamentets transportutskott vill se tankmöjligheter av vätgas var tionde mil längs Europas större vägar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se