Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Toyota höjer tempot ytterligare i EV-omställningen

Så sent som i tisdags rapporterade vi om att Toyota omprövar sin elbilsstrategi, bland annat med en ny modell avsedd för den kinesiska marknaden. Nu verkar nästa del i arbetet vara på gång.

En mörk bild som visar siluetten, eller taklinjen av en bil för den delen, är vad som finns. Till bilden står det bara ”Toyota bZ series model under development”. Det borde inte vara mycket att skriva hem om, kanske inte alls. Samtidigt är allt som handlar om Toyota och deras elektrifiering ytterst intressant. Allra mest för att, vad som tidvis har varit världens största biltillverkare, kunnat uppfattas som en motvalls till den stora omställningen mot eldrift inom fordonsindustrin. Oavsett hur Toyota tidigare har agerat, nu har den japanska tillverkaren svängt radikalt i sin uppfattning kring eldrift. I alla fall som det uppfattas utifrån. 

1 AV 2
Foto: Toyota
2 AV 2
Foto: Toyota

Vi har tidigare kört märkets första rena elbil bZ4X och i veckan kunde vi konstatera att bZ3-modellen presenterats, en bil med sedankaross som är avsedd för den kinesiska marknaden. 

Bilden som följde med materialet för bZ3 visar vad som verkar vara en femdörrars kombicoupé. Av det lilla som syns märks flera större skillnader gentemot bZ3, kanske allra störst är karossglipan i taket som får oss att dra slutsatsen att det handlar om en kombicoupé. Av det vi ser är avsaknaden av lister runt sidorutorna också en större sak. Detta är en lösning som oftast används på bilmodeller i högre prisklasser, inte för en prisvärd volymmodell för den kinesiska marknaden. Jämförelsevis har Audi A4 lister runt sina sidorutor, men dyrare A5-modellen har samma lösning som syns på bilden. 

Foto: Toyota

En spoilerliknande avslutning av bakluckan, inte alls olik den på Tesla Model 3, märks också. Faktum är att profilen för hela bilen, med de markerade höjderna på framskärmarna samt taklinje och avslut bakåt på karossen, påminner om just Tesla Model 3. Att Teslas sätt att bygga elbil står som målbild för många, även Toyota, är ingen hemlighet – fast det här vore kanske att dra det ett steg längre. Å andra sidan byggde Toyota just kombicoupéer långt innan Tesla hade börjat bygga bilar, så vi släpper den pucken och konstaterar – det rör på sig hos Toyota.