Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Mirai – dags att lägga det namnet på minnet

I morgon ska Toyota officiellt presentera sin nya bränslecellsbil men redan i dag får vi ett smakprov när företagets vd avslöjar att modellen ska heta Mirai.

https://youtu.be/LQ6zhWJaBgo

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

När Toyota Prius kom 1997 var det kanske inte så många som höjde på ögonbrynen. I dag är Prius ett enormt varumärke som nästan står på egna ben utan hjälp från Toyota. Kanske det blir samma sak för Mirai.

Mirai är nämligen modellnamnet som ska pryda Toyotas nya bränslecellsbil som presenteras i morgon och som ska lanseras i Japan senast i april nästa år. Så sent som i morse omnämnde vi Toyotas vätgasdrivna bil men då kallade vi den för FCV, det vill säga konceptbilens beteckning.

Men i dag, dagen före presentationen, har Toyota släppt en film med vd Akio Toyoda där han berättar lite mer om framtiden och Mirai. Och Mirai är framtiden, det kan vi slå fast genom namnet. Mirai är nämligen ”framtid” på japanska.

Inga exakta specifikationer är släppta ännu men Mirai tar sig framåt med hjälp av en elmotor som får sin kraft från en bränslecell som omvandlar vätgas till elektricitet. Från avgasröret kommer ingenting annat än vattenånga.

Mirai sägs ha en räckvidd som en normal bil av i dag och ska gå att tanka på mindre än fem minuter. Därmed slipper man nackdelen som vanliga elbilar har – kort räckvidd och långa laddtider.

Uppdatering 141118

Toyota Mirai är nu officiellt presenterad. Om en stund kommer det upp en ny artikel på teknikensvarld.se som beskriver bilen med all den information som Toyota gått ut med i dag.