Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Mirai Fuel Cell Sedan officiell – fakta om bränslecellsbilen

Nu är den officiell – Toyotas bränslecellsbil Mirai Fuel Cell Sedan som ska ta bilanvändandet in i framtiden med lägre miljöpåverkan och större flexibilitet. Här är alla fakta, så som pris och lanseringsdatum i Europa.

Den har varit på tapeten länge, Toyotas helt nya vätgasdrivna bränslecellsbil som vi redan förra året såg i konceptutförande och som vi i går fick reda på ska heta Mirai. Namnet är det japanska ordet för ”framtid”, så namnvalet visar tydligt Toyotas tro på och avsikt med modellen. Fullständiga modellnamnet är till och med Mirai Fuel Cell Sedan, men i folkmun blir det Mirai – kort och gott.

Toyota tror mycket på bränslecellsbilars roll i framtidens trafikbild, det vill säga elbilar som får energi från en bränslecellsstack som matas med vätgas och syre. När en kemisk process mellan de båda ämnena uppstår bildas – enkelt förklarat – elektricitet som därefter lagras i batterier. I Mirais fall är det batterier av typen nickelmetallhydrid, med andra ord inte litiumjonbatterier som exempelvis Prius Plug-in Hybrid har.

Toyota kallar Mirais drivlina för Toyota Fuel Cell System (TFCS). Den består som ovan nämnt av en bränslecellsstack som utgörs av flera celler. Dessa är gjorda av kolfiberförstärkt termoplast som är lätt, stark och enkel att massproducera. Materialet tillåter också en viss flexibilitet och klarar av att hantera stötar och andra plötsliga rörelser utan att ta skada.

Elektrolytmembranen i cellerna behöver vatten för att fungera. Vattnet strömmar till via ett internt cirkulationssystem utan att behöva tillskott från en luftfuktare. På det viset skiljer sig systemet från tidigare bränslecellsbilar från Toyota (FCHV-adv).

Via nyutvecklade 3D-finmaskiga flödeskanaler produceras en jämn ström av elektricitet längs cellernas väggar. Tekniken tillåter att bränslecellsstackens storlek är mindre än tidigare samtidigt som den har högre effekttäthet, 3,1 kilowatt per liter. Det är 2,2 gånger högre effekttäthet än i till exempel Toyota FCHV-adv.

Luften som behövs för den kemiska reaktionen tas från omgivningen via de stora luftintagen i fronten på Mirai.

En step up-konverter höjer spänningen som lämnar bränslecellsstacken till 650 Volt. Även denna spänningshöjare ger fördelen att storleken på stacken hålls nere samtidigt som elmotorns storlek kan minskas.

Medan stacken har en maximal uteffekt på 155 hästkrafter (114 kW) har AC-synkronmotorn 154 hästkrafter (113 kW). Elmotorns vridmoment uppgår till 335 newtonmeter.

0-100 km/h avverkas på 9,6 sekunder.

Vätgas är en viktig ingrediens för att få Toyota Mirai Fuel Cell Sedan att rulla. Vätgas – som kan framställas på många olika sätt, bland annat från vatten men också från exempelvis avloppsslam – fylls på i två tankar, en fram och en bak, som tillsammans rymmer 122,4 liter (62,4 liter bak, 60 liter fram). Dessa tankar är konstruerade i tre lager av bland annat kolfiberförstärkt plast som klarar tryck på upp till 70 MPa (megapascal) vilket motsvarar 700 bar. Jämfört med bränslecellsbilen FCHV-adv har tankvolymen ökats med ungefär 20 procent samtidigt som både vikt och storlek har kunnat reduceras.

Tankarna och bränslecellsstacken är placerade under golvet för att inte utgöra någon form av hot vid en eventuell kollision. Alla delar till drivlinan, inklusive stacken, är placerade utanför kupéutrymmet för att inte äventyra säkerheten vid eventuellt läckage. Batteripacket är dessutom placerat så att bagageutrymmet inte inskränks.

Toyota Mirai är fyrsitsig och bjuder interiört på en instrumentbräda med kännetecken från Prius. Men i Mirai har Toyota tagit utformning ett steg längre, mer futuristisk. Mittkonsolen är platt och bred samt helt slätt och innehåller, utöver växelväljaren och ett par mer konventionella knappar, en stor skärmyta och tryckkänsliga knappar. Ett steg högre upp, ovanför ventilationsutblåsen, finns ännu en skärm där man kan ta del av bilens funktioner och mycket annat. Det mesta styrs via knappar på ratten. Längst upp på instrumentbrädan finns en tredje skärm som visar hastigheten och annan nyttig information för föraren. Den klassiska japanska digitalklockan finns också där.

Som standard är båda framstolarna elektriska och justerbara i åtta ledder. Både stolar och ratt innehåller värmeslingor och luftkonditioneringen har två klimatzoner, ett eco-läge samt luftreningssystem som rensar bort ohälsosamma partiklar innan de når kupén.

Mirai har en räckvidd på upp till drygt 48 mil, sedan måste ett tankställe för vätgas letas upp. En påfyllning tar inte mer än tre minuter så det kan likställas med ett besök på macken med en bensin- eller dieselbil. På den punkten har en konventionell elbil (som laddas via vägguttaget) inte en chans. Inte heller när det kommer till räckvidden (om vi bortser från Tesla Model S).

Toyota skriver att Mirai, som ses som både en bränslecellsbil och en hybridbil, är 489 centimeter lång, 181,5 centimeter bred och 153,5 centimeter hög. Med andra ord är det en rätt stor bil, cirka åtta centimeter längre än en Volvo V70. Hjulbasen är dock något kortare än hos V70, men 278 centimeter lär ändå göra gott för utrymmena i kupén. Markfrigången är 13 centimeter, alltså ganska normalt för en bil i dag. Tjänstevikten uppges ligga på 1 850 kilo, inte så farligt med tanke på storleken på bilen samt vad den innehåller i drivlineväg.

Mirais former – som redan har blivit en het puck på olika diskussionsforum, inte minst i kommentarsfältet på teknikensvarld.se – ska symbolisera processen som pågår inuti bilen, det vill säga luft som sugs in i fronten och vatten som släpps ut där bak.

Toyota Mirai Fuel Cell Sedan lanseras i Japan redan den 15 december i år. Till Europa kommer den först i september 2015, men tyvärr är inte en Sverigelansering aktuell då. I stället är det Storbritannien, Tyskland och Danmark som får ta del av Mirai.

Toyota nämner dock att bilen kommer att lanseras på fler marknader under 2017 och vi hoppas att Sverige ingår i den omgången. Kanske har det något att göra med Sveriges infrastruktur för vätgastankställen som påverkar lanseringen här. Så är det sannolikt. Vi har sökt Toyota Sverige för svar och besked. Vi ber att få återkomma med dessa så snart som möjligt.

I Tyskland ska Toyota Mirai kostar motsvarande 610 000 kronor plus moms. Det vill säga omkring 725 000 kronor inklusive moms. Det kostar alltså en bra slant att åka utsläppsfritt (endast vattenånga släpps ut) med hjälp av en bränslecell.

Toyota planerar att bygga mellan 50 och 100 Mirai årligen under 2015 och 2016.

Filmer om Toyota Mirai

https://youtu.be/VYsHuCkMHzIhttps://youtu.be/xuJ_cae7zVIhttps://youtu.be/vpDz99ItGf0https://youtu.be/zokGFupDSQ0