Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sebastien Mauroy

Toyota Mirai – tre snabba från provkörningen

PeO Kjellström har varit ute och flängt igen. Nu till Hamburg för en riktigt spännande nyhet: Toyota Mirai – en vätgasdriven bränslecellsbil med elmotor.

Hallå PeO! Är Toyota Mirai framtiden?

– Ja, verkligen framtiden. Infrastrukturen är långt ifrån uppbyggd och i Sverige är det nästan hopplöst att använda en vätgasdriven bil för vardagen om du skall åka långt. Även om räckvidden för Mirai är cirka 55 mil på full tank. Men du tar dig inte från Arlanda till Malmö där två av tankställena finns.

Bortsett från det då?

– Kan man bortse från det? Men okej då, Mirai är en riktigt fin bil. Känns välbyggd och är framförallt tyst, samtidigt som den bara spyr ur sig... vatten. Men det är långt ifrån Tesla när det gäller prestanda. 0-100 km/h tar 9,6 sekunder. Och så är det ju det här med utseendet! Mirai är ju inte direkt vacker, speciellt framifrån, men de stora hamsterkinderna till luftintag behövs för att trycka in den luft som krävs.

Foto: Sebastien Mauroy

Finns det svenska priser på skapelsen?

– Nej, men räkna med runt 700 000 kronor eller en leasingkostnad på cirka 10 000 kronor i månaden. Inte direkt för privatpersoner. Man kan anmäla intresse för bilen nu men inte lägga order. Första leveranserna sker heller inte förrän nästa sommar. Toyota Sverige hoppas på att sälja tio bilar 2016.

Hela provkörningsrapporten av framtidsbilen Toyota Mirai kan du läsa i Teknikens Värld nummer 24/2015 som utkommer 5 november.

Här kan du fördjupa dig ytterligare i bränslecellsbilen Toyota Mirai.