Toyotas vd Akio Toyoda presenterar mer än ett dussin elbilar. Foto: Toyota

Toyota och Lexus presenterar... 15 elbilar!

Toyota är sena på elbilståget, har det ofta hetat. Men nu visar den japanska giganten att den är på hugget. Inte mindre än femton olika elbilar med Toyota- och Lexus-emblem visades tidigare i dag.

Vid en presentation tidigare i dag (se den på filmen nedan) avtäcktes inte mindre än 15 olika elbilar som ska ge världen en blick in i den framtid som Toyota och Lexus tänker sig.
Förutom att Toyotas vd Akio Toyoda stod framför bilar i alla möjliga former och färger meddelade han och företaget några intressanta målbilder.

Fram till år 2030 ska företaget ha lanserat 30 olika batteridrivna elbilar, med andra ord elbilar utöver de vätgasdrivna bränslecellsbilar som också planeras. När 2030 nås räknar man med att 3,5 miljoner av Toyotas försäljning (Lexus inkluderas) ska utgöras av batteribilar.
Samma år ser man Lexus som ett rent elbilsmärke i Europa, Nordamerika och i Kina med enbart elbilsförsäljning. Andra marknader, exempelvis i Ryssland, inkluderas inte i denna vision.

1 AV 2
Nästa elbil från Toyota, en elektrisk ”C-HR”.
Foto: Toyota
2 AV 2
Och här en elektrisk ”Aygo X”.
Foto: Toyota

Toyota menar att dagens uttalanden understryker företagets tidigare förklaring att sänka koldioxidutsläppen i västra Europa med 100 procent fram till 2035. Med andra ord ska Toyota om cirka 13 år i vår del av Europa sälja endast elbilar av olika slag.

1 AV 2
En elektrisk sportbil från Toyota.
Foto: Toyota
2 AV 2
En elektrisk sportbil från Lexus.
Foto: Toyota

Bland de 15 bilar som i dag presenterades ser vi bland annat en liten och röd suv med Toyota-emblem. Den beskrivs som en crossover som ska komplettera elektriska bZ-familjen (bZ står för ”Beyond Zero”) som redan utgörs av presenterade bZ4X (som för övrigt är 16:e bilen vid presentationen). Den kan ses som en elektrisk C-HR.

1 AV 2
Toyota FJ Cruiser i modern, elektrisk tappning.
Foto: Toyota
2 AV 2
Elektrisk ”Toyota Hilux”.
Foto: Toyota

Vid presentationen fanns några bilar som får oss att reagera lite extra. Bland annat en pickup likt Hilux och, inte minst, den bil som ser ut som en modern FJ Cruiser. Båda två är något av ikoner och skulle av många säkert tas emot med öppna armar några år fram i tiden.

1 AV 2
Lexus RZ 450e.
Foto: Toyota
2 AV 2
Lexus RZ 450e.
Foto: Toyota

På scen stod även några sportbilar, några med Lexus-emblem och en roadstervariant med Toyota-emblem.
Där stod också en Lexus-suv som några timmar efter presentationen fick en mer handfast modellbeteckning – RZ 450e.
Denna elektriska suv är helt enkelt Lexus variant på Toyota bZ4X.

https://youtu.be/qwLaXENG-Zc?t=891

Ovan ser du hela sändningen där vd Akio Toyoda är ciceron bland bilarna. Nedan finner du ännu fler bilder på bilarna.