Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Växelspaken är väsentlig i Toyota GR Yaris.
Växelspaken är väsentlig i Toyota GR Yaris.
Växelspaken är väsentlig i Toyota GR Yaris.
Växelspaken är väsentlig i Toyota GR Yaris. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Toyota patenterar låtsas-växlar för elbilar

Patentet tycks visa en elbil med konventionell växelspak. Men det ska också gå att köra växellöst. På det hela taget tycks det vara en gimmick. 

Elmotorer lämnar sitt maximala vridmoment redan från stillastående. Det har minskat behovet av växellådor, även om vissa tillverkare utnyttjar växlingsmöjligheter för att bredda hastighetsområdet. Vi tittar framför allt på dig, Porsche Taycan

Det är en utveckling som inte gillas av alla. Nu har Toyota inkommit med en patentansökan till de amerikanska patentmyndigheterna med en lösning som ska kunna simulera en manuell växellåda i elbilar. Det rapporterar nyhetssajten InsideEVs

För det kan vara rätt kul att köra bil med manuell låda. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Grunden i den tekniska lösningen är en styrenhet som reglerar vridmomentet från motorn så att det ska efterlikna kraftutvecklingen på olika växlar. I lösningen finns en låtsas-kopplingspedal och en låtsas-växelspak, som tillsammans ska återskapa känslan av att köra en bil med förbränningsmotor och konventionell växellåda. 

Toyota kallar i patentansökan kopplingspedalen för en ”pseudo-koppling” och växelspaken för en ”pseudo-spak”. Hela spakapparaten är alltså en konstlad historia, och ingenting som egentligen tillför någon egentlig teknisk fördel till eldriften, annat än att den kan efterapa en konventionell manuell växellåda.

Vad Toyota har för avsikter när det gäller användning i kommersiella produkter framgår inte. Men InsideEVs spekulerar i att lösningen kan komma att användas i sportbilar för att lägga till en dimension till körupplevelsen.