Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota sågar elbilen – dagens teknik är för dålig

Nu går Toyotas utvecklingschef ut och dissar dagens elbilsteknik. ”Någon måste uppfinna en Nobelpris-vinnande batterityp”.

Mitsuhisa Kato är Toyotas globala forsknings- och utvecklingschef. Till branschtidningen Automotive News ger han sin och Toyotas syn på elbilen – och den är inte nådig.

Han menar att den teknik som behövs för att göra elbilar genomförbara ännu inte är uppfunnen.

– Räckvidden är för kort för elbilar och laddtiderna för långa. Med den tekniknivå vi i dag befinner oss på, måste någon uppfinna en Nobelpris-vinnande batterityp, säger han.

För att komma upp i räckvidden som hos bensindrivna bilar måste dagens elbilar har fler batterier, vilket i sin tur ökar kostnaderna och laddtiderna. Mitsuhisa Kato kallar det hela för en ond cirkel.

Till dess att någon Albert Einstein eller någon annan sätter fart på elbilsutvecklingen så kommer Toyota att fokusera på andra former att driva bilar. Nästa år lanserar den japanska biljätten sin bränslecellsdrivna bil, med en teknik som de ställer betydligt större tillit till. Men elbilar är inte helt uteslutet, åtminstone inte på forskningsnivå.

– Det finns en begränsad kundkrets som vill ha elbilar med kort räckvidd. Skulle behovet öka så är vi redo för omedelbar lansering, avslutar Mitsuhisa Kato sitt samtal med Automotive News.

Elbilar och Toyota är ingen okänd kombination. Redan 1997 lanserade Toyota elbilen RAV4 EV, en modell som har vidareutvecklats under åren. Så sent som 2012 lanserade de RAV4 EV (bilden ovan) med batteri- och drivlineteknik som utvecklats tillsammans med Tesla. Den finns i dag till salu i USA för 49 800 dollar, motsvarande 337 000 kronor. Den har en räckvidd på 16 mil innan det är dags att ladda batterierna igen.

Toyota har även tagit fram en EV-version av lilla iQ för den amerikanska och japanska marknaden. Den har en räckvidd på åtta mil och byggdes i en upplaga om 100 exemplar.

Mitsuhisa Katos uttalande ger laddhybridsanhängarna vatten på sin kvarn i den verbala striden mot elbilsanhängarna.