Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Toyota tar upp elbilskampen med ny minibil – men i Europa blir en suv först ut

Att elbilar tar en allt större plats på nybilsmarknaden torde inte ha undgått någon. Japanska jätten Toyota har envist hållit fast vid andra lösningar, som hybrider och vätgasbilar. Nu lanserar man dock en elbil, i väldigt litet format, på hemmamarknaden. Och snart kommer även en större eldriven Toyota till Europa.

Elektrifieringen av nybilsfloran är otvetydigt en av de största förändringarna branschen har gått igenom, och allt fler tillverkare har också landat i att renodlade elbilar är en väg framåt. Amerikanska Tesla förstås, men också jättar som Volkswagen och GM har sällat sig till skaran. Både stora och små, så som nya storkoncernen Stellantis, men även exempelvis Volvo, Honda och Mazda har nu rena elbilar i nybilshallarna. Ett noterbart undantag har varit japanska jättekoncernen Toyota, som har satsat på hybrider och vätgasbilen Mirai.

Visst, man hade under en begränsad tid en eldriven Toyota RAV4 i modellprogrammet (i Kalifornien), men någon helhjärtad satsning har det knappast varit. Frågan är om det är så nu, när man lanserar microbilen C⁺pod på hemmamarknaden.

Bilen, vars former känns igen tydligt från de konceptfordon företaget visade upp på Tokyosalongen redan 2017, är nämligen precis det som många moderna elbilar inte har för avsikt att vara – annorlunda. Bilen är (med en centimeters marginal) inte ens 2,5 meter lång, samt mäter 1,29 meter på bredden och 1,55 meter på höjden. Den är med andra ord något större än en Renault Twizy, men märkbart mindre än till exempel Smart Fortwo. Kanske allra närmast storleksmässigt är Citroëns lilla elbil Ami.

LÄS MER: Liten bil, extremt dyra bromsskivor 

Toyota C⁺pod kommer med ett litiumjonbatteri på 9 kWh, vilket ändå är hälften så stort som batteriet i märkessyskonet och laddhybriden RAV4 Plug-in. Räckvidden anges till 15 mil och toppfarten till 60 km/h. Effekten är angiven till 12,3 hästkrafter och vridmomentet till 56 Nm. Den kompakta storleken gör också att bilen faller under de japanska så-kallade kei car-reglerna, vilket är gynnsamt på hemmamarknaden. Priset i Japan är 1 650 000 yen, vilket i svenska pengar blir ungefär 130 000 kronor.

Det är dock snarast av akademiskt intresse, då vi inte tror att C⁺pod kommer nå särskilt långt utanför Japan. Dock har Toyota utlovat att fler rena elbilar är på gång, och då ingår även Europa i planerna. Först ut här kommer bli en suv, som är tilltänkt att presenteras inom de kommande månaderna. I planerna finns också nya batterier, med så kallad solid state-teknik, som ska komma inom de närmaste fem åren, liksom en serie av elbilar baserade på samma plattform – kallad e-TNGA.

Att Toyota inte tidigare klivit in på elbilsmarknaden förklarar Andrea Carlucci, som är chef för produkt och marknadsföring på Toyota Europe, med att företagets framgångar inom hybridbilar tillåtit dem att ändå möta lagkraven gällande utsläpp. Till 2025 ämnar Toyota sälja 5,5 miljoner elektrifierade bilar globalt årligen, men den siffran innefattar då alltså både hybrider, laddhybrider, rena elbilar och vätgasdrivna bränslecellsbilar.

1 AV 11
Foto: Toyota
2 AV 11
Foto: Toyota
3 AV 11
Foto: Toyota
4 AV 11
Foto: Toyota
5 AV 11
Foto: Toyota
6 AV 11
Foto: Toyota
7 AV 11
Foto: Toyota
8 AV 11
Foto: Toyota
9 AV 11
Foto: Toyota
10 AV 11
Foto: Toyota
11 AV 11
Foto: Toyota