Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyotas chefsforskare Gill Pratt och elektriska konceptbilen bZ4X.Toyotas chefsforskare Gill Pratt och elektriska konceptbilen bZ4X.Toyotas chefsforskare Gill Pratt och elektriska konceptbilen bZ4X.
Toyotas chefsforskare Gill Pratt och elektriska konceptbilen bZ4X. Foto: Toyota

Toyota tror på mångfald av drivlinor

Toyota har varit ganska kontroversiella gällande elbilar och nyligen har de uttalat sig i ämnet igen. När andra tror på nästan enbart elektrifieringen, tror den japanska tillverkaren på en mångfald av drivlinor.

Nyligen ordnade Reuters ett event, Automotive Summit, där Toyota återigen ska ha uttalat sig kring ämnet elektrifiering. Alla borde inte köra ett batteridrivet elfordon som ett sätt att bekämpa klimatförändringar, sa Toyotas chefsforskare Gill Pratt på eventet. Detta skriver autoblog.com.

Kommentaren förstärker det som tidigare uttalats från märkets vd Akio Toyoda. Bland annat har han, tillsammans med andra på företaget, sagt att elbilar kommer att spela en större roll för att minska utsläppen, men att andra lösningar bör användas. De syftar på exempelvis Toyotas hybridmodeller eller vätgasdrivna bränslecellsbilar.

I fjol sa Toyoda till och med att övergången till elbilar kommer innebära problem, bland annat att den nuvarande affärsmodellen för bilindustrin riskerar att förstöras och att det kan leda till att arbetstillfällen kommer att gå förlorade.

Toyotas elbil ska lanseras 2022, sannolikt under årets senare del än under sommaren som meddelades tidigare i år.Toyotas elbil ska lanseras 2022, sannolikt under årets senare del än under sommaren som meddelades tidigare i år.Toyotas elbil ska lanseras 2022, sannolikt under årets senare del än under sommaren som meddelades tidigare i år.
Toyotas elbil ska lanseras 2022, sannolikt under årets senare del än under sommaren som meddelades tidigare i år. Foto: Toyota

På Reuters konferens sa Gill Pratt att företaget sammantaget tror på ”mångfalden av drivlinor” för att ge kunderna olika verktyg att minska utsläppen.

– Det är inte för oss att förutsäga vilken lösning som är den bästa eller säga att bara detta kommer att fungera, sa han.

Det föreslagna förbud mot förbränningsmotorer som finns innefattar även hybrider och målet är att nå koldioxidneutralitet. Pratt menar att statliga incitament borde syfta till att faktiskt minska utsläppen, inte att välja vilken bilteknik som är det bästa sättet att uppnå dessa mål.

Toyota har sagt att man planerar att investera 13,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 115 miljarder kronor, på elbilsbatterier fram till 2030. I våras presenterade de också en första bil i sin satsning på just elbilar, på bilsalongen i Shanghai. Men de fortsätter alltså samtidigt att även satsa på sin befintliga hybridteknik och på att utveckla vätgastekniken.