Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota utforskar soldriven elbil

Är laddningen ditt stora problem med elbilar? I så fall kanske en Prius med huv, tak och baklucka täckt i solpaneler kan vara ett intressant framtidsscenario.

För några veckor sedan kunde vi berätta om det holländska startupföretaget Lightyear, som via solpaneler monterade i karosspanelerna skulle ge betydande tillskott i räckvidd och laddning. Teamet bakom Lightyear hade flera års erfarenhet av solelbilstävlingen World Solar Challenge, men begränsad kommersiell erfarenhet.

Men det är nu inte bara startupföretag och tekniska universitet som plockat upp möjligheterna att ladda en elbil via solkraft. Här är nämligen första bilderna på Toyotas experimentbil för detsamma – en Prius med högeffektiva solceller som täcker på tak, baklucka och motorhuv. Nu i slutet av juli började man börja med tester av bilen på allmän väg.

Huv, tak och baklucka är täckta av de effektiva solcellerna.

Försöket görs av Toyota i samarbete med företagen Nedo och Sharp, och just Sharp är även de som utvecklat de nya solcellerna – som ska ha en verkningsgrad på över 34 procent, och en uteffekt på 860W. Detta kan jämföras med de solceller vi kan köpa för att ha i hemmet, som oftast inte når över 20 procents verkningsgrad och 200W per kvadratmeter, under optimala förhållanden.

Sammantaget räknar Toyota med att denna experiment-Prius ska kunna köras upp till 56,3 km på enbart solel (per dag). Igen under bra, soliga förhållanden, får vi anta.

Den seriemässiga Toyota Prius finns också redan i dag med solceller i taket, men då handlar det om att driva utrustning inne i bilen, snarare än bilen självt.

Nej, undertecknad tar inget ansvar för grafiken som Toyota satt på sidorna av solcells-Priusen. Men har åsikter om den.