Toyota visar bränslecellskonceptet FCV

Toyota har tagit sikte på bränslecellsbilarna. I Tokyo ska man visa konceptbilen FCV som är en förhandstitt på den bränslecellsdrivna produktionsbil som kommer 2015.

Toyota är i dagsläget världsledande tillverkare av hybridbilar men nu tycks siktet vara inställt på nästa teknik – vätgasdrivna bränsleceller. Toyota har förstås haft tekniken under utveckling sedan många år tillbaka och de har tidigare visat konceptbilen FCV-R men nu börjar det närma sig produktion. Därför kommer Toyota att visa upp den nya konceptbilen FCV på Tokyosalongen om några veckor.

 FCV sägs vara en förhandstitt på den bränslecellsbil som ska sättas i serieproduktion någon gång under 2015 och Toyota hoppas på en Prius-effekt. Konceptbilen är en stor sedanmodell som mäter 487 centimeter på längden och på insidan ska det finnas plats för fyra åkande.

 Toyotas egenutvecklade bränslecellsstack ska utveckla 136 hästkrafter. Energin lagras i två högtryckstankar. Toyotas så kallade FC-system har en högeffektiv omvandlare som ökar spänningen, vilket i sin tur gör det möjligt att minska motorstorleken och antalet bränsleceller. Som jämförelse nämner Toyota den gamla bränslecellsbilen FCHV-Adv. Bränslecellssystemet i nya FCV ska vara dubbelt så effektivt som i den gamla bilen.