Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Toyota visar lyxsuven Century

Toyota bakar om sin lyxigaste modell någonsin. Nu är sedanen med V12 ett minne blott. Century har blivit suv och laddhybrid.

Toyotas lyxmodell Century är inte något man ser varje dag i västvärlden, kanske har du inte ens hört talas om den. Inte så konstigt då den i princip endast sålts i Japan. Century lanserades redan 1967 och har sedan dess kommit i endast tre generationer. Tre generationer som fått ovanligt lång levnadstid. Den första hängde med ända till 1997. Då byttes V8-motorn ut mot en V12, den senare är Toyotas enda V12 i en produktionsbil. 2018 lanserades en tredje generation och då med en hybriddrivlina.

Nu när Century blir suv har man elektrifierat ytterligare ett steg då den är en laddhybrid. Närmare bestämt en V6 på 3,5 liter som tillsammans med elmotorn levererar totaleffekt på 412 hästkrafter till alla fyra hjul.
Vilken kapacitet batteriet har får vi inte reda på men det ska enligt Toyota räcka till 69 kilometers körning med eldrift.

1 AV 4
Foto: Toyota
2 AV 4
Foto: Toyota
3 AV 4
Foto: Toyota
4 AV 4
Foto: Toyota

Jämfört med sedanen, som kommer att fortsätta säljas jämsides, är suven faktiskt aningen mer kompakt. Åtminstone på längden. Century suv mäter 5 205 millimeter på längden medan sedanen är hela 5 335 millimeter lång. Hjulbasen mäter 2 950 respektive 3 090 millimeter. På övriga ledder är suven dock större. 199 centimeter bred, 181 på höjden och den väger in på 2 570 kg.

I kupén finns stora fåtöljer för upp till fyra personer, och då Century är en bil som är avsedd att brukas med chaufför är baksätet platsen att befinna sig på. Här ska personer även uppåt 190 centimeter kunna ligga nästan helt raklånga om stolen fälls ner. Till skillnad från sedanen, där man stoppar benen genom stolen fram, så åker framförvarande stol här i stället framåt för att ge mer utrymme.

1 AV 5
Foto: Toyota
2 AV 5
Foto: Toyota
3 AV 5
Foto: Toyota
4 AV 5
Foto: Toyota
5 AV 5
Foto: Toyota

I baksätet finns bland annat även kylskåp mellan stolarna, två 11,6-tumsskärmar, två telefonliknande fjärrkontroller samt kylda och värmda stolar.
För att göra Century suv enklare att handskas med har den även fyrhjulsstyrning. Men också ett system Toyota kallar för Rear Comfort Mode, som ska hjälpa chauffören att göra färden i baksätet så behaglig som möjligt.

Toyota beräknar att man kommer att tillverka omkring 30 Century suv per månad vid fabriken i Tahara. Priset startar på 25 miljoner yen, cirka 1 885 000 kronor. I pressmeddelandet nämner Toyota även att vara ”anpassningsbar på en global basis”, något som antyder att Century suv eventuellt kan komma att säljas på flera marknader framöver.

https://youtu.be/cNzuTo3rGBA