Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyotas bränslecellsbil FCV blir ”rallybil” i helgen

I helgen är det Shinshiro Rally – sista etappen i årets japanska rallymästerskap. I samband med tävlingen ska Toyota visa upp sin bränslecellsbil FCV då den ska köra den knappt 30 mil långa rallysträckan.

Det var i november förra året som Toyota visade upp nya bränslecellsbilen FCV (även kallad Fuel Cell Sedan och FCV Sedan) i konceptformat. I somras visades produktionsversionen upp och man berättade då att FCV ska marknadslanseras i hemlandet Japan innan april 2015. Till USA och Europa kommer Toyota FCV, som har en räckvidd på omkring 50 mil, någon gång under nästa sommar.

Nu meddelar Toyota att FCV ska få bekänna färg tidigare än så. I helgen är det nämligen sista deltävlingen i japanska rallymästerskapet. I denna deltävling, Shinshiro Rally, ska FCV fungera som säkerhetsbil som i förväg åker för att inspektera vägarna på den 28,5 mil långa sträckan.

Till ändamålet har Toyota FCV justerats på en rad olika punkter för att vara ”redo för rally”.

När Toyota FCV ”går i mål” efter knappt 30 mils körning har den gjort det genom att inte släppa ut ett endaste mikrogram koldioxid eller andra skadliga ämnen. Det är vad vi kallar framtidens bil det.

Bilen som kallas Toyota FCV rally zero car och som ska köra rallysträckan i helgen är den vi ser på bilderna här.