Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyotas bränslecellsvatten hälsosammare än mjölk

Toyota har testat att dricka dräneringsvattnet som bränslecellsbilen Mirai spottar ur sig. Om det var gott vet vi inte, men det bekräftas att vattnet innehåller mindre föroreningar än mjölk.

Toyota Mirai och andra bränslecellsbilar släpper inte ut miljöpåverkande koldioxid. I stället är det H20, vatten, som är biprodukten efter den kemiska reaktion som äger rum i bränslecellen. bra för vår planet.

Men vattnet då? Ska det bara rinna ut och förångas i naturen? Det är tanken, men det går faktiskt att dricka.

Seiji Mizuno, designer av Mirais bränslecellsstall, berättar att Toyotas laboratorium testade att dricka vattnet för att se hälsopåverkan. Då kom de fram till att vattnet är säkrare än mjölk.

– På labbet sa de att i jämförelse med mjölk har dräneringsvattnet mycket färre organiska föroreningar, säger han till Automotive News.

Sett ur ett föroreningsperspektiv är alltså drängeringsvattnet mer hälsosamt än mjölk. I alla fall enligt Toyotas mätningar. Nu är det antagligen ingen svensk mjölk som Toyota jämfört med. Just svensk mjölk sägs vara bland de bästa i världen och anses vara något av en näringsbomb. Hur höga halter av organiska föroreningar svensk mjölk har vill vi dock inte spekulera i, men att det innehåller goda näringsämnen som Toyotas bränslecellsbils drängeringsvatten inte kommer i närheten av vågar vi slå fast, trots vår ringa kunskap i ämnet.

Oavsett vattnets goda kvalitet rekommenderar Toyota inte att vi dricker det.