Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Tre nya elbilar från Toyota och Lexus 2021

Självladdande hybrider har legat i fokus för Toyota och Lexus men nu kommer det rena elbilar och fler laddhybrider.

Toyota och Lexus satsar, liksom de flesta andra biltillverkare, på elektrifiering. Tidigare i år redogjorde de att tio nya modeller är planerade till mitten av 2020-talet. Nu avslöjar dock en källa inom företaget för Auto Express hur det ligger till på ett närmare plan.

Toyota och Lexus ska lansera tre helt eldrivna modeller 2021 och kommer också satsa på laddhybrider. Märkena är annars förknippade med hybriddrift av så kallad självladdande typ. Vilka bilar det handlar om är oklart men under Tokyosalongen ska båda visa upp eldrivna koncept – resultaten av dessa ligger dock längre fram i tiden. Ovan ser du Toyotas bil LQ.

BEV Concept visas upp i Tokyo och ska lanseras i Japan nästa år. Med en topphastighet på 60 km/h är den dock inte att betrakta som en bil.BEV Concept visas upp i Tokyo och ska lanseras i Japan nästa år. Med en topphastighet på 60 km/h är den dock inte att betrakta som en bil.BEV Concept visas upp i Tokyo och ska lanseras i Japan nästa år. Med en topphastighet på 60 km/h är den dock inte att betrakta som en bil.
BEV Concept visas upp i Tokyo och ska lanseras i Japan nästa år. Med en topphastighet på 60 km/h är den dock inte att betrakta som en bil. Foto: Toyota

Ett exempel på de nya tagen är Toyota RAV4 som nyligen presenterades som laddhybrid – en bil som ska täckas av under den kommande bilsalongen i Los Angeles.

Lexus säger sig ha tekniken redo men vill tajma in lanseringen. De är dock inte helt övertygade av laddhybriden som sådan. Enligt egna undersökningar tenderar de som har laddhybrider som tjänstebil att hellre tanka bilen på macken med företagskortet än ladda batterierna i hemmet och få betala milen privat.

Toyota har också bestämt sig för att fortsätta satsa på bränslecellsteknik – en ny Mirai lanseras nästa år i Japan, Nordamerika och Europa.