Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tre nya elbilar från Volvo

Volvo ska lansera tre nya helt eldrivna bilar som ska hjälpa dem att nå det mycket ambitiösa försäljningsmålet 2025.

Än så länge har Volvo en blygsam försäljning av elbilar då man hittills i år har sålt totalt 18 200 elbilar av modellerna C40 och XC40. Det motsvarar fyra procent av den totala volymen i år. Inom de närmsta åren planerar Volvo att dubbla din försäljning från förra årets 660 000 bilar och av dessa ska hälften vara helt eldrivna.
För att nå dessa siffror ska Volvo med start nästa år lansera tre nya helt eldrivna bilar.
– Vi ska nästa år lansera en ersättare till XC90 som inte ska heta XC90, men som är i den storleksklassen. Den kommer att vara fullt elektrisk med centraldator. Därefter kommer en elektrisk mindre suv och sedan kommer en ersättare till XC60, som inte kommer att heta XC60, men som också blir fullt elektrisk, säger Björn Annwall, finanschef Volvo Cars, till Dagens Industri.

LÄS MER: Volvo vill bygga tredje bilfabrik i Europa 

Björn Annwall bekräftar också att den helt eldrivna ersättaren till XC60 kommer innan 2025 vilket troligen är en viktig pusselbil då XC60 är Volvos bäst säljande modell. Att han förtydligade att de inte ska heta XC90 respektive XC60 beror på att Volvo kommer att byta modellbeteckningar till personnamn. Om någon av modellerna får namnet Jakob, smeknamnet på Volvos första bil ÖV4, är i nuläget oklart.

LÄS OCKSÅ: Volvos plan är färre kombimodeller och fler suvar 

Men detta betyder nödvändigtvis inte att XC60 och XC90 helt försvinner då ersättarna kommer, enligt Björn Annwall kan de leva kvar på vissa marknader i laddhybridutförande.