Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tritium Automotive

Tritium – den finska eldrivna supersportbilen

Snart är det dags för ännu en eldriven supersportbil att lanseras. Men denna kommer lite otippat från ett finskt företag.

Finland är inte direkt kända för sin bilproduktion även om modeller som Saab 900 har tillverkats i finska Nystad av Valmet Automotive. Samma företag som på senare tid hållit i tillverkningen av Fisker Karma och den förra generationen Porsche Cayman, 987. Men något inhemskt bilmärke har de inte haft, och då räknar vi inte den Subaru-baserade eldrivna minibussen som tillverkades av Elcat i början av 2000-talet.

Foto: Tritium Automotive

Nu är det dock dags. Tritium Automotive heter företaget som planerar att tillverka en eldriven supersportbil. Än så länge har modellen inget namn men kommer att ha en elmotor eller elmotorer som levererar 680 hästkrafter och batteri som ska räcka till 300 kilometers körning. Mer än så gällande tekniska data delar Tritium inte med sig av.

Foto: Tritium Automotive

Något som ska särskilja Tritiums bil från konkurrenterna är att den kunden ska kunna välja exakt hur bilen ska se ut. Enligt Tritium är det enda som inte går att modifiera rörramen, motorn, batteriet och de två skärmarna i kupén. Övriga saker som bland annat karossdelar och interiör. Då Tritium endast planerar att tillverka elva stycken exemplar är det kanske även görbart. Priset beräknas ligga på omkring en miljon euro, nästan elva miljoner kronor.

Tritium Automotive planerar att ha officiell premiär av sin elbil under mitten av juni i Monaco.

Foto: Tritium Automotive