Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bli en bättre förare när du kör på bana
2 AV 2
Foto: Makkina

Triumph återuppstår som elbil

Det klassiska brittiska märket Triumph har visats upp i ny skepnad – TR25 – med tillåtelse och teknik från BMW. Men någon serieproduktion är inte aktuell.

Brittiska bilar med Triumph-emblem försvann på marknaden 1984 men nu har ett nytt fordon presenterats: TR25. I tidens anda rör det sig om en elbil men formen och namnet blickar bakåt i tiden. TR2 lanserades 1953 och samma år byggdes en version som i folkmun kallades Jabekke. En bil som slog hastighetsrekord för bilar med tvålitersmotorer utanför den belgiska staden med samma namn (se klipp nedan).

Den nya förlagan lånar även sin teknik från förr om än inte så långt tillbaka i tiden. TR25 bygger på samma plattform som elbilen BMW i3, lanserad 2013 och som gick ur tiden för ett år sedan. BMW har även lånat ut rättigheterna att använda bilmärket Triumph som de fick på köpet när de förvärvade Rover 1996.

1 AV 3
Foto: Makkina
2 AV 3
Foto: Makkina
3 AV 3
Foto: Makkina

Modellnamnet 25 kommer från skaparna av bilen, Makkina, som i år firar 25 år. Grundaren Michael Ani har tidigare jobbat för bland annat Audi och Volkswagen. Men hurraropen slutar inte där då det är 100 år sedan den första serietillverkade bilen med Triumph-emblem stod klar.

Michael Ani understyrker att TR25 är ett koncept och inte ämnad ens för en limiterad upplaga men att om möjligheten dyker upp så är den fullt möjlig med tanke på att bilen bygger på befintlig och beprövad teknik. 

https://youtu.be/ngBPG7o5Wh8