Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fler svenskar vill hyra laddbar bil, men känner samtidigt räckviddsångest.
Fler svenskar vill hyra laddbar bil, men känner samtidigt räckviddsångest.
Fler svenskar vill hyra laddbar bil, men känner samtidigt räckviddsångest.
1 AV 2
Från Stockholm till Nice med Kia EV6 och Volkswagen ID.5
2 AV 2
Fler svenskar vill hyra laddbar bil, men känner samtidigt räckviddsångest.
Foto: Sanne Väli-Tainio / Teknikens Värld

Trots räckviddsångest föredras laddbara hyrbilar

Dubbelt så många svenskar skulle välja laddbar hyrbil jämfört med en bensindriven. Det visar en ny undersökning av Sifo på uppdrag av Avis. Däremot råder fortfarande räckviddsångest, något som Avis nu vill ändra på.

Sifo har genomfört en undersökning på uppdrag av biluthyrningsföretaget Avis Sverige för att ta reda på svenskars vanor och tankar kring hyrbilar. Studien visar att 40 procent av de tillfrågade (svenskar med körkort) skulle välja en laddbar bil att hyra. Av dessa är det hälften som skulle välja en ren elbil. Det är nästan dubbelt så många som skulle välja laddbart framför en bensinbil (24 procent). Ännu färre skulle välja dieselbil (11 procent). Undersökningen visar också att en av sex personer skulle prioritera miljömässig hållbarhet, vilket enligt Sifo tyder på en ökande miljömedvetenhet i landet.

– Det här är precis den förändring vi vill se. En växande efterfrågan från kunderna är ett avgörande steg i den gröna omställningen, säger Donald Hayes, chef för Avis i Sverige, Norge och Danmark. 

Samtidigt visar rapporten att många svenskar fortfarande väljer bort elbilar när de ska hyra bil och främsta orsaken är räckviddsångest (57 procent). Även laddningen uppges vara ett problem, både tidskrävande och komplicerad (25 procent).

Det är ingen nyhet att många avvisar elbilar på grund av räckvidd och laddmöjligheter och därför startade Avis Sverige ett samarbete med startupen Northe förra året. Målet var att underlätta elbilsanvändningen, och nu kan man erbjuda kunder en lösning för det genom en digital laddbricka.

– Vår ambition är att göra valet av elbil till det lättaste och mest självklara valet. Det är många som aldrig har kört en eldriven bil tidigare, och då är det klart att det kan kännas lite läskigt. Just därför kan det vara bra att hyra en elbil innan man köper en, för att prova hur körningen känns utan några större förbindelser. Med hjälp av Avis hållbarhetserbjudanden och innovativa samarbeten med startups som Northe hoppas vi kunna sänka tröskeln för det gröna bilvalet, säger Donald Hayes.