Turkiets nya elbil ska klå Tesla

Turkiet har stora förhoppningar om sin elbil baserad på delar från gamla Saab 9-3. Enligt uttalande från en minister ska den sätta Teslas elbilar på plats.

Under sommaren 2015 inledde Turkiets vetenskapliga och tekniska forskningsråd, Tübitak, ett samarbete med svenska Nevs. Målsättningen är att utveckla Turkiets första nationella bil, en modell som är tänkt att baseras på 9-3-plattformen.

Nu står den första rullande prototypen färdig, en bil som till större delen är tillverkad av kolfiber och går under namnet Pehlivan Elektrak. Förnamnet översätts till ”brottare”.

Enligt Turkiets vetenskapsminister ska denna bil sätta självaste Tesla på plats när den väl kommer ut på marknaden, något som planeras ske inom några år.

– Vår bil kommer att bli bättre och säkrare än någon av Teslas bilar. Medan de behöver bygga laddstationer kommer vi att integrera laddstationen i bilen tack vare en motor som utökar bilens räckvidd, sade vetenskapsminister Fikri Isik i en intervju med tidningen Hurriyet Daily News nyligen.

Vad Isik beskriver låter oerhört likt en bil med räckviddsförlängare, något som inte är särskilt nyskapande och redan används av ett flertal biltillverkare. Exempelvis BMW som erbjuder det till sin i3

. Ska det vara tillräckligt för att sätta Tesla på plats?Enligt Isik har de även ingått i samarbete med en av världen största batteritillverkare, men vilka det är avslöjar han inte i nuläget. De ska även ha ett redan pågående samarbete med Bosch. Målet sägs vara att ha en färdig drivlina med räckviddsförlängare under 2018.

https://youtu.be/gN6ZW9l0kWY

Gilla på Facebook för fler videoklipp!