Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: SERGEN SEZGIN/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN

Turkiska Togg C Suv redo för produktionsstart

Turkiet har ett nytt bilmärke och en helt ny elbil redo för lansering. Statsfinansierade Togg lanserar den elektriska suven C Suv som börjar byggas nästa år och siktet är inställt på Europa.

Den turkiska fordonsindustrin är en av de större i världen, med flera stora produktionsanläggningar. Men något eget, inhemskt bilmärke har inte funnits förrän nu. För fyra år sedan bildades Togg som kan utläsas Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, vilket översätts ungefär till Turkiets samlade fordonsgrupp. Nu har märkets första modell, C Suv, presenterats under högtidliga former i fabriken i turkiska Gemlik. Turkiets president Recep Erdoğan har ända sedan starten stöttat projektet och höll tal vid lanseringen.

– När Gemlikanläggningen når sin fulla kapacitet kommer 175 000 fordon att tillverkas här årligen. Cirka 4 300 personer kommer att anställas direkt och 20 000 indirekt. En miljon fordon kommer att tillverkas här fram till 2030, vilket kommer att bidra med över 50 miljarder dollar till vår nationalinkomst och 7 miljarder dollar för att minska vårt överskottsunderskott, sade Erdoğan vid invigningen.

Erdoğan Förklarade också att Togg kommer att samarbeta med ett av ”världens ledande företag” för att etablera en produktionsanläggning för litiumjonbatterier alldeles intill Gemlik-fabriken. Företaget i fråga är troligtvis kinesiska Farasis Energy som redan har ett samarbete med Togg. Enligt Erdoğan ska Togg också etablera ett laddnätverk bestående av 1 000 snabbladdare i Turkiet.

1 AV 4
Foto: TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDA / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
2 AV 4
Foto: MUSTAFA KAMACI/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
3 AV 4
Foto: SERGEN SEZGIN/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
4 AV 4
Foto: EMRAH YORULMAZ/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN

Togg C Suv är en mellanstor suv som ska säljas i två utföranden. I somras fångades den av spionfotografens kamera under sluttester. Billigast blir en variant med 201 hästkrafter, tvåhjulsdrift och acceleration från 0 till 100 km/h på 7,6 sekunder. Den dyrare varianten får 402 hästkrafter, fyrhjulsdrift och kan ta sig från 0 till 100 km/h på 4,8 sekunder. Räckvidden uppges bli upp till 50 mil beroende på batteristorlek och motoreffekt. Någon laddeffekt finns inte specificerad. Priset kommer att vara motsvarande runt 550 000 kronor.

Bakom Togg står en samling av några av Turkiets största företag, däribland Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell, Zorlu Holding och Tobb. Och det finns en Sverigekoppling. I ett tidigt skede förhandlade Turkiet med Nevs om att använda plattformen från Saab 9-3 för att bygga sin första elbil.

Försäljningen av Togg C Suv startar i Turkiet under tredje kvartalet 2023 och det finns redan planer på export till Europa. Omkring 15-18 månader efter den turkiska försäljningsstarten kan bilen börja exporteras till Europa.