Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Togg

Turkiska Togg T10X kommer till Sverige

Turkiets nya bilmärke Togg avancerar. Nu har första modellen fått ett namn och en prislapp. Det står dessutom klart att suven Togg T10X kommer att säljas i Sverige.

Turkiska Togg har bestämt att deras första modell ska heta T10X och kosta från 953 000 TRY, vilket motsvarar cirka 530 000 kronor. I priset ingår 18 procent moms och 10 procent särskild konsumtionsskatt. Vad priset blir i Sverige är ännu inte bestämt. Och jo, det är bestämt att den turkiska elbilen ska exporteras till en rad europeiska länder, däribland Sverige.

Togg T10X beskrivs som en suv i C-segmentet och kommer inledningsvis att säljas i två bakhjulsdrivna utföranden med två batteristorlekar och utrustningsnivåer. En starkare och fyrhjulsdriven version kommer längre fram.

LÄS MER: Turkiska Togg C Suv redo för produktionsstart

Billigaste Togg T10X blir en bakhjulsdriven modell med 218 hästkrafter och 52,4 kilowattimmar som ger en WLTP-räckvidd på 31,4 mil. Man kan också få den med ett betydligt större batteripaket på 88,5 kWh som utökar räckvidden till 52,3 mil enligt WLTP-körcykeln. Förbrukningen för de två versionerna är 1,67 respektive 1,69 kWh/mil. Båda versionerna har stöd för laddning med effekt upp till 150 kW, vilket ska göra att det lilla batteriet kan laddas från 20 till 80 procent på mindre än 30 minuter.

Togg har satsat stort på att utveckla all mjukvara i bilen själva och skapa ett helt ekosystem för användarupplevelsen kring bilen, de har till och med tagit fram en egen navigationsapp, Trumore Go, som kan laddas ner via onlinebutiken TruStore som framöver ska fyllas på med fler appar. Allt styrs via pekskärmen på 29 tum som utgör i stort sett hela instrumentpanelen. Med Trumore Smart Life-appen ska Togg-ägaren kunna styra funktioner inte bara i bilen utan även i hemmet. Togg har också utvecklat den egna röstassistenten Trumore Voice Assistant som ska kunna kontrollera det mesta i bilen.