Turkiska Togg har en ny suv på gång men valde att inte ha med en enda bil på salongen i Las Vegas.
Så här ser Toggs nya C-suv ut.
1 AV 2
Turkiska Togg har en ny suv på gång men valde att inte ha med en enda bil på salongen i Las Vegas.
Foto: Togg
2 AV 2
Så här ser Toggs nya C-suv ut.
Foto: Togg

Turkiska Togg visade ny bil – utan att visa en bil

Turkiska Togg ska rulla fram en ny eldriven suv om en dryg månad.

Men när turkarna visade upp sig på teknikmässan CES i Las Vegas fanns inget på varken två eller fyra hjul.

– Vi har valt det för vi är ingen traditionell biltillverkare, vi är framför allt en ny digital plattform för mobilitet, säger Toggs vd Gürcan Karakaş när vi pratas vid över digital länk.

Nya eldrivna suva från öst är, som man säger, fler än tolv på dussinet. Men när turkiska Togg står en dryg månad från de första rullande bilarna på vägar hemma i Turkiet väljer de att inte visa sin nya bil för CES-publiken i Las Vegas.

Istället handlar allt om Trumore, en av många nya digitala verktyg som Togg ska bygga hela sin affärsmodell på.

– Elektrifieringen håller på att ställa om hela bilbranschen och den kommer att fortsätta att förändra. I framtiden kommer vi att tjäna pengar på helt andra säger än att bygga och sälja bilar, säger Togs vd  Gürcan Karakaş.

Vi hinner ifatt Karakaş på precis det sätt han vill, digitalt, då han pratar med oss på ett Teams-möte. 

Smarta enheter

Gürcan Karakaş pratar heller inte om bilar i traditionell mening utan om ”smarta enheter”. Precis som telefonen i dag är din smartaste vän tror Togg-gänget att bilen kommer att bli det i framtiden. 

Därmed måste bilen ge dig en betydligt bättre upplevelse än i dag. Det måste också gå att sömlöst förflytta sig från bilen till hemmet eller jobbet, ja digitalt alltså. Där du i dag ska koppla in en sladd eller telefonen via Bluetooth räcker det i framtiden med att använda Toggs app.

Gürcan Karakaş nämner ett pågående samarbete med Turkish Airlines där du kan få lojalitetspoäng när du kör bil. Eller att bilen beställer och betalar ditt kaffe som du alltid brukar köpa på samma butik varje morgon på väg till jobbet. 

När du närmar dig butiken frågar bilen om du vill ha det vanliga och sen är det bara att svänga in och hämta kaffet. Och i framtiden med självkörande bilar kör förstås bilen till butiken utan att du behöver göra mer än att bara acceptera.

LÄS MER: Turkiska Togg C Suv redo för produktionsstart

En miljon bilar 2030

Togg har arbetat med sin digitala plattform i fyra år och gjort många studier på dagens bilförare och användare. Resultatet är att det måste till en helt ny upplevelse där bilen blir en smartare vän och en vän som förstår dig och lär sig hur du vill ha det.

Har de användare ni frågat sagt något om att de vill skydda sin data, alltså all information ni behöver samla in och analysera för att lära er allt som behövs?

– En bra fråga. Det är olika i alla länder men vi kommer så klart att hantera alla de lagkrav på personlig integritet som finns på olika marknader. Vi kommer heller inte att koppla informationen till dig som person utan mer i allmänhet om en person som reser från A till B.

Togg anser också att bilvärlden måste bli mer lik gamingvärlden och vi kommer i Toggs digitala ekosystem att se mer av hur moderna spel bygger sina affärsmodeller. 

Toggs nya suv med hela eller delar av Trumore och de andra verktygen ska visas i mars i år och lanseras i Sverige i slutet av 2024. För att bygga ut det digitala ekosystemet bygger Togg ett större campus vid sin bilfabrik. Målsättningen är att snabbt nå en produktion av 20 000 bilar. När suven lanserats följer en sedan och en coupé på samma plattform.

2030 ska modellprogrammet omfatta fem olika bilar och då ska Togg ha nått en produktion och en försäljning på en miljon elbilar per år.