Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Euro NCAP har utsett Tesla Model Y till vinnare av säkerhet i storleksklassen små suvar.Euro NCAP har utsett Tesla Model Y till vinnare av säkerhet i storleksklassen små suvar.Euro NCAP har utsett Tesla Model Y till vinnare av säkerhet i storleksklassen små suvar.
Euro NCAP har utsett Tesla Model Y till vinnare av säkerhet i storleksklassen små suvar. Foto: Euro NCAP

Två Tesla-modeller bland Euro NCAP-vinnarna 2022

Säkerhetsorganisationen Euro NCAP har sammanfattat år 2022 och utsett vinnarbilar i olika kategorier. Det är endast elbilar bland vinnarna och Tesla har två modeller på listan.

Europ NCAP rapporterar 2022 som det mest hektiska året någonsin och nu sammanfattar de året som gått. Alla nya modeller i Europa har slagits om poäng baserade på skydd för vuxna, passagerarskydd för barn, skydd för trafikanter och diverse säkerhetsutrustning.

De som uppnått högsta totalpoäng bland samtliga kategorier blir korade som vinnare, i olika storleksklasser på bilar. För första gången innehåller listan av vinnare inte bara en, utan två Tesla-modeller samt två kinesiska nykomlingar. Det är inte bara med sin marknadsföring de kinesiska märkena flörtar med marknaden, de är även duktiga på säkerhet, vilket är viktigt inte minst som nykomlingar.

LÄS OCKSÅ: Euro NCAP uppdaterar sitt program 

Vinnarna är följande: Hyundai Ioniq 6 i kategorin stor familjebil, Ora 300 Pro (Funky Cat på andra marknader) i kategorin små familjebilar, Tesla Model S i kategorin E-segmentet, Tesla Model Y i kategorin små suvar och slutligen Wey Coffee 01 i kategorin stora suvar.

Hyundai Ioniq 6 uppnådde hela 97 procents säkerhet för vuxna passagerare och även väldigt goda resultat för säkerheten för barn.

Förra året var anmärkningsvärt för antalet nya kinesiska tillverkare som kom till Europa, och dessutom uppnådde goda resultat i Euro NCAP. Ora 300 Pro visade sig vara välutrustad och överträffade flera väletablerade märken då den tog sig till toppen i sin kategori. Även kinesiska Wey Coffee 01 stod ut i sin storleksklass. Euro NCAP vill däremot nämna att tvåan, Lexus RX, inte var långt efter.

LÄS OCKSÅ: Så har krocksäkerheten förbättrats 

Tesla fortsätter också att imponera och lyckades vinna i två storlekskategorier: Model S och Model Y är båda högpresterande inom skydd för vuxna. Båda uppnådde dessutom det högsta betyget (98 procent) för sina förarassistanssystem, över alla fordon i listan. Model S är också bäst i klassen i kategorin helt elektrisk.

Det sammanfattar hela året rätt bra, kinesiskt, Tesla-tätt och elektriskt. Det återstår att se vad 2023 har att erbjuda säkerhetsmässigt, särskilt eftersom organisationen har uppdaterat sitt program för hur de krocktestar bilar.