Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: (C)2016A.KUEHLKEN

Tyska posten bygger egna elbilar – Volkswagen irriterade

Biltillverkarna har gått bet på att leverera elbilar till världens största post- och transportkoncern. Därför tog Deutsche Post DHL Group saken i egna händer och började bygga elbilar på egen hand. Det retar Volkswagen.

Tyska postväsendet, Deutsche Post DHL Group, ligger i framkant när det kommer till miljövänlig post- och paketleverans. Deras gamla Volkswagen Caddy, Ford Transit och allt vad de nu heter är på väg att bytas ut en efter en för att möjliggöra leveranser utan utsläpp av avgaser.

Redan för några år sedan ställde därför Deutsche Post DHL Group, som är världens största post- och transportkoncern, en fråga till biltillverkarna; om de kan hjälpa till att ta fram och bygga elbilar efter postens standarder och i begränsad upplaga. Biltillverkarna gav Deutsche Post DHL Group kalla handen.

Då tog den stora postkoncernen saken i egna händer. De skapade dotterbolaget StreetScooter som i dagsläget sätter ihop 5 000 elbilar årligen med möjligheten till ännu högre produktionsnivåer. Hittills har 1 000 elbilar levererats och är i drift.

Här laddas det för fullt för att säkerställa post- och paketleverans utan något utsläpp (energin kommer från vindkraftverk och solceller). Foto: (C)2016A.KUEHLKEN

StreetScooter GmbH är egentligen ingen vanlig biltillverkare. Tack vare dagens utspridda produktion av bildetaljer behöver bolaget inte tillverka något själv utan bara montera ihop bilarna.

– Vi har inte för avsikt att uppfinna hjulet igen. Vi producerar inte en endaste komponent. Allt kommer från en leverantör, säger Win Neidlinger, som är affärsutvecklingschef för StreetScooter GmbH, till Reuters.

Exempelvis kommer den elektriska drivlinan från Bosch medan strålkastarna kommer från Hella.

Analytiker kallar Deutsche Posts rockad för ett öppnande av ett helt nytt segment som de konventionella biltillverkarna inte har upptäckt eftersom de är för lamslagna av sina egna processer.

Spartansk arbetsmiljö, men så ska ju bilen också tåla tio timmar slit om dagen, sex dagar i veckan, under 16 år.

Tyska postens nya, egenutvecklade elbil. vars modellnamn är Work, är skapad för att klara 16 års arbete med sexdagars arbetsveckor, tio timmar per dag.

Volkswagen ser inte med blida ögon på det tyska postväsendets tilltag. Matthias Müller, Volkswagens vd, säger till Reuters:

– Jag är oerhört irriterad. Naturligtvis frågar jag mig själv varför posten inte pratade med Volkswagens avdelning för kommersiella fordon om att skapa något liknande. Låt oss se om vi fortfarande kan få in en fot i detta.

Det framgår inte om Deutsche Post DHL Group ställde frågan om elbilstillverkning till Volkswagen, landets största biltillverkare.

Förutom elbilen Work har tyska postens dotterbolag StreetScooter även tagit fram (post)elcyklarna E-Bike och E-Trike. StreetScooter står även redo att bygga andra företags elektriska fordonsflottor.