Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audio und werbung / Shutterstock

Uber sätter stopp för fossilbilar

Taxitjänsten Uber kommer inte att tillåta några bilar med förbränningsmotor från och med år 2030. Det uppger Ubers vd Dara Khosrowshahi.

Ubers vd Dara Khosrowshahi vill att taxitjänstens förare ska byta till elbilar. Uber har tidigare flaggat för att man planerar att ställa om till el, men först nu avslöjar företaget att det finns en deadline satt till år 2030. I en intervju med amerikanska CBS News förklarar Khosrowshahi att de förare som vill vara med i Ubers system i Nordamerika och Europa efter år 2030 måste köra elbilar.

Redan nu tar Uber ett steg mot elektrifiering genom att låta kunder välja om de vill boka en elbil eller inte. Tjänsten kommer att heta Uber Comfort Electric och finns till en början endast tillgänglig i Nordamerika.

Uber har en lång väg att gå för att bli helt elektrifierat. Av totalt cirka en miljon förare är det endast 25 000 som kör en elbil och Khosrowshahi vill att den siffran ska dubblas till nästa år genom att avsätta 800 miljoner dollar, motsvarande cirka 80 miljarder kronor, för att hjälpa förarna att köpa de ofta dyrare elbilarna. I dagsläget får Ubers elbilsförare mer betalt och subventionerad laddning. I USA handlar det om en dollar extra för varje resa.