Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
El, hybrid eller bensin? Många hoppar tillbaka till bensin om laddningen är för svår.
El, hybrid eller bensin? Många hoppar tillbaka till bensin om laddningen är för svår.
El, hybrid eller bensin? Många hoppar tillbaka till bensin om laddningen är för svår.
El, hybrid eller bensin? Många hoppar tillbaka till bensin om laddningen är för svår. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Undersökning: 1 av 5 överger elbilen och väljer bensin igen

18 procent av elbilsförarna hoppade tillbaka till bensinbil. 20 procent av laddhybridförarna gjorde samma val. Anledningen: för svårt att ladda elbilen.

En gång elbil alltid elbil. Den sanningen har vi lärt oss från bland annat grannlandet Norge. Men stämmer det?

Nej, i alla fall inte enligt en undersökning gjord av University of California.

Undersökningen visade att 18 procent av dem som kört elbil valde en diesel- eller bensinbil nästa gång de valde bil. Av dem som körde en laddhybrid valde hela 20 procent att gå tillbaka till fossildrivet.

De som körde en Tesla valde i mindre grad att byta bort elbilen jämfört med de som körde elbil av något annat bilmärke.

Över 4 000 hushåll svarade på undersökningen och författarna till rapporten, Scott Hardman och Gil Tal, berättar mer om svaren:

Svårt ladda hemma

– Vi ställde totalt fem frågor och svaren avslöjar att den största anledningen till att inte fortsätta köra elbil har att göra med laddningen. Andra anledningar var att det fanns andra bilar i hushållet eller att det inte fanns möjlighet att ladda effektivt hemma.

Ett specifikt problem i Kalifornien var att få hushåll kan ordna en effektiv laddning av en ny elbil. Få hushåll har också tillgång till en bra parkeringsplats.

Men det fanns tydliga undantag. De som ägde en Tesla tillhörde dem som i mindre grad valde bort elbilen för att gå tillbaka till bensin eller diesel.

Undersökningen bör vara en väckarklocka för politiker och bilbransch även i Europa. I Sverige har digitaliseringsministern Anders Ygeman försökt få bil- och elbranschen med sig i enklare och bättre system för laddning. Ygeman har också tillsatt en utredning, som Energimyndigheten ska genomföra, för att se hur laddning i flerfamiljshus ska bli möjlig och hur fler ska kunna ladda sina elbilar på parkeringsplatser.

Bil- och elbranschen efterlyser ofta subventioner och bidrag för utbyggnad av snabbladdning utmed de stora vägarna men undersökningen från USA visar att möjlighet till effektiv laddning hemma är det kanske allra viktigaste hindret för elbilen.

Från och med januari i år är det möjligt att söka rot-avdrag för installation av laddbox och/eller egen elproduktion med hjälp av till exempel solceller.