Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Undersökning: Brist på laddning och stor osäkerhet

En ny svensk undersökning pekar på svårigheter med att ladda eldrivna bilar hemma – men också på en stor osäkerhet inom ämnet.

Intresset för elbilar är stort men många saknar möjlighet att ladda hemma. Det visar en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av bilförmedlarfirman Kvdbil. Av 1 145 intervjuade personer i åldern 18-79 år svarade endast 29 procent att de hade möjlighet att ladda en elbil vid sitt hem.

30 procent av de som bodde i villa menade att de enkelt skulle kunna ordna med laddning om det skulle bli aktuellt medan siffran för de som bodde i lägenhet bara var tio procent.

Undersökningen pekar dock på en stor osäkerhet bland de tillfrågade. Sex procent av de som bor i villa eller radhus vet inte om de kan ladda en elbil hemma. För de i lägenhet är siffran hela 18 procent.

– Att enkelt kunna ladda sin elbil när man sover, är på jobbet eller på resan är en förutsättning för att fler ska vilja byta till elbil, så det här är dåliga nyheter för klimatmålet och omställningen, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Vi på Teknikens Värld har i återkommande artiklar skrivit om hur du laddar din elektrifierade bil hemma. Det behöver vare sig vara komplicerat eller dyrt – bidrag betalas ut till både dig som husägare och till din bostadsrättsförening. Artiklar hittar du här nedan.