Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Från Stockholm till Nice med Kia EV6 och Volkswagen ID.5
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Undersökning: Elbilar mindre tillförlitliga än bensin- och dieselbilar

En amerikansk konsumenttidning mäter kontinuerligt bilars tillförlitlighet. Nu kan man visa på att elbilar drabbas av en hel del krångel. Men det kan vara tillfälligt.  

Man skulle kunna tro att elbilar skulle vara mer tillförlitliga än bilar med förbränningsmotorer. De har färre rörliga delar, färre saker som kan krångla. Men enligt den amerikanska konsumenttidskriften Consumer Reports är förhållandet det omvända: elbilar krånglar mer än bensin-, diesel- och hybridbilar. 

Bland annat har problem rapporterats kring batteripaket, laddning, elmotorer och de speciella värme- och kylsystem som krävs i elbilar. Enligt tidningens rankingsystem fick bilar som Hyundai Ioniq 5 41 poäng, Nissan Leaf 53 poäng och Tesla Model 3 58 poäng. Kia EV6 sticker ut och får 84 poäng, men Consumer Reports flaggar för att det kan bero på att modellen är så ny att alla problem inte nått upp till ytan ännu. 

Det kan jämföras med förbränningsmotorbilar som Toyota Corolla, Lexus GX och Mazda MX-5 som ligger på mellan 80 och 90 poäng. 

Själva tror Consumer Reports att den bristande tillförlitligheten till stor del beror på att tekniken i bilarna är alldeles ny. Förbränningsmotorbilar har haft över ett århundrade på sig att bli bra, medan den moderna elbilen på sin höjd har tio år på nacken. 

Se också: Första turen i helt nya BMW i7